Поверия за Великден

0
234

Дарявайте всеки от гостите си с червено яйце

В следващите редове ще ви запознаем с поверията за Великден.

Великден
Дарявайте всеки от гостите си с червено яйце

В миналото хората са използвали всеки голям празник за гадаене на бъдещето, което ги очаква. Великден също не прави изключение.

Вярвали са, че ако на Великден спазят определени ритуали, ще им донесат здраве и късмет.

Едно от поверията гласи, че на празника трябва да бъдете облечени с нови дрехи, за да жънете успехи и да имате късмет.В някои краища на страната все още пазят черупките от великденските яйца. Смята се, че те имат магическа сила. Поради тази причина били използвани при баене против уроки. Освен това ги стривали на прах и ги използвали за лечението на различни болести.

Всеки гост, който пристигне в дома ви на Великден, трябва да бъде дарен с едно червено яйце. Според поверието по този начин ще попречите на богатството ви да отиде в чужда къща.

Жените, които не успяват да забременеят, трябва да преспят на Великден с едно червено яйце в пазвата. Смята се, че така до следващата година ще се радват на своя рожба.

Не се сее нищо в седмицата след Великден. Тя е наречена „празна седмица“ и се смята, че нищо от това, което е било засадено през това време, няма да поникне, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.