Историята на Твоето бъдеще в технотронния зоопарк (Готов ли си да бъдеш заменен?)

0
531

Историята на Твоето бъдеще в технотронния зоопарк (Готов ли си да бъдеш заменен?)

Сега ще ви разкрием за технотронния зоопарк. Сигурно сте чули, че от лятото на 2016 г. една от най-големите икономики в света, Германия, премина на 100% възобновими енергийни източници, както за своята индустрия, така и за масовото си потребление. Може би знаете, че по същото време Норвегия спря да продава бензинови и дизелови превозни средства на своя територия, като се планира това да стане повсеместно в цяла Европа в следващите две десетилетия, а след това и в целия свят. А знаете ли, че вече се пишат законопроекти отнасящи се до автономни превозни средства, дори преди още да са пуснати на пазара? Всичко това са малки проблясъци от неизбежното бъдеще. Изглежда леко сюреалистично и малко нереално, една утопия, която всички желаем, но докато живеем в свят на дуалности, монетата винаги ще има две страни и нашата работа е да не подценяваме това, което се крие от другата страна.

технотронния зоопаркИдеята на тази статия е не просто да информира, а да ви накара да се замислите върху нещо много важно, а именно мястото ни като човешки същества в света на радикалните социални промени, които ще са неизбежен резултат от Векът на технотронната революция.

Блокчейн-Хиперледжър

В момента, в който четете това, горните две все още непознати на широката общественост понятия са на път напълно да трансформират света на икономиката и финансовите процеси на съвременния вече глобализиран свят.  Но за какво става въпрос и защо технологичния прогрес носи със себе си болезнени социални трансформации?



Накратко,  през 2009г. се появява първата в света оперираща виртуална валута позната днес като Биткойн. Същността заложена в нея, на децентрализиран виртуален ресурс неконтролиран от никоя институция и верифициран от сложна компютърна мрежа между ползващите я, ражда потенциал за много по-мащабен проект. Идея, която да бъде приложена в световен мащаб с цел прозрачност и ускоряване в десетки пъти на всяка търговска операция. Този проект днес е познат под името Блокчейн-Хиперледжър и гарантирано в следващото десетилетие ще трансформира из основи световните търговски пазари, както и всяка съпътстваща ги административна операция.

Няма да влизаме в технически подробности, свързани с конкретната функционалност на Блокчейн операциите, но ще дадем пример за такава и събирайки 2 и 2 ще съзрем какво ни готви бъдещето и дали е толкова розово колкото ни се иска да бъде.

Представете си, че годината е 2035 и вие искате да си наемете кола от летището за кратка екскурзия. Днес би трябвало да се обадите на компания, която отдава коли под наем, тя ще изпрати човек или вие трябва да посетите неин офис. Същевременно трябва да се попълнят редица документи и да се извърши предварително плащане, което неизменно ще намеси банкова институция. Тази процедура понякога отнема няколко часа. В нашия случай обаче да кажем, че вие пристигате на летището и желаете автомобил под наем. Всичко, което трябва да направите е да изберете наличен такъв от сайта на компанията, да натиснете един бутон и след няколко секунди системата ще ви върне дигитален ключ, с който бихте могли да стартирате превозното средство с помощта на телефона си, а всички горепосочени процедури ще бъдат извършени автоматично за вас в рамките на минути.

От потребителска гледна точка това би било чудесно, но какво обаче се случва в реалност. Доволен клиент, спестено време и най-малко едно работно място по-малко. Бъдещето ни поставя в ситуация, в която всяка административна услуга независимо дали тя ще е свързана с попълване и подаване на документи, или трансфер на финансови средства ще бъде извършвана автоматично. А сега нека погледнем голямата картинка.

В момента над 50% от всички работни места в света са свързани с настолна офис работа. Десет или петнадесет години в бъдещето всички тези офис работници ще бъдат излишни, заменени от „програма“, която мисли по-бързо, оперира мигновено, работи 24/7 и няма нужда от заплата. Сами може да се досетите какъв модел на работа ще предпочете бизнеса. Какво обаче ще се случи с десетките милиони служители работещи в сферата на административното и банковото дело, остава въпрос с много неизвестни.


Шофьорска книжка
(понятие от отминала епоха)

Ако смятате обаче, че под въпрос е само работата на офис администрацията, сте далеч от истината. От няколко години все повече автомобилни производители експериментират с разработки на автономни превозни средства чиито първи образци е предвидено да навлязат на масовия пазар до няколко години.  Този факт не е  просто пожелателен, а изглежда е задължителен сценарии на новите технократи. Това се потвърждава от факта, че все повече правителства се занимават с разработвамето на специално законодателство за новата форма на транспорт, в това число е и България. Сами може да предположите какво ще се случи с милионите служители, работещи  в транспортния сектор и то в съвсем обозримо бъдеще. И след като сме тръгнали на пътешествие, нека направим още една стъпка напред бъдещето.

A.I.  (не това не е филм на Стивън Спилбърг)

С изобретяването на парната машина в началото на 19 век беше дадено началото на индустриалната революция, която трансформира света до неузнаваемост за около 200 години. Физическият труд, като функция на човека, постепенно беше отнет от нормалните му задължения и там той стана излишен.

В началото на 21 век същият този човек се опитва да създаде машина, която мисли.  През 2005 година в халетата на IBM се ражда проект познат днес като WATSON или най-умната самообучаваща се машина, създавана някога. Въпросът е не дали WATSON може да бъде дефиниран като първообраз на изкуствен интелект, а какво ще правим, след като невронната му мрежа разгърне експоненциално потенциала си и направи  най-умните сред нас да изглеждат като не много прилежни първолаци.

 

Очевидно човешкият род е на път да се откаже от единствената му останала функция  – „да мисли“.   И когато това се случи, не трябва да се тревожите, бъдещето ще е по-светло от колкото може да си го представим, защото WATSON вече е приготвил за своя създател „луксозна клетка“ в  технотрония си зоопарк.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.