Най-впечатляващия природен феномен: Образуван е от 180-градусов завой на река?

0
720

Това е един от най-впечатляващите феномени у нас

Най-впечатляващия феномен се намира на територията на България. Той е уникален и има 180-градусов завой. Намира се на река Арда. Извивките са известни като меандрите на река Арда в Родопа планина.

феномен
Уникален феномен-меандрите на река Арда

Красотата на този природен феномен спира дъха: Меандрите на река Арда?Той е сред седемте чудеса в България.В превод думата означава завои на река.

Уникалната природна забележителност се намира на входа на язовир „Ивайловград”. Точното разположение на красивите речни извивки са разположени между селата Маджарово и Бориславица.

Там река Арда образува множество очарователни извивки, под формата на подкова. Феноменът е известен и с пясъчните си плажове. Най-впечатляващ е образуванието под формата на пръстен, което предизвиква възхищението на туристите и местните хора.



Арда може би е една от най-впечатляващите реки у нас. Тя извира от връх Ардин в Родопите и се влива в река Марица на гръцка територия. Като по пътя си образува уникални меандри, познати като причудливи извивки.

Реката изминава цели двеста и петдесет километра, пълни с вода трите от най-големите язовира и завършва своя път в Гърция.

Едни от най-уникални и магнетични завои се намират на входа на язовир Ивайловград. Не по-малко прекрасни са и други няколко меандъра. Повечето се намират в района на язовир Кърджали. Най-популярният от тях се нарича Завоят.

Мястото наистина спира дъха. Всеки е останал очарован от него. Намира се на южния склон на язовира. Разположено е между селата Рибарица и Стар Читак. Там се събират реките Арда и Боровица, като образуват забележителен природен феномен.

По-надолу, по поречието на реката, при село Русалско се намира друг меандър. Местото наистина е изумително. Отправна точка за маршрута нагоре започва от село Боровица.До близкото село Любино също има невероятно прелестна извивка на реката.

Спираща дъха меандра. На върха е разположена средновековната крепост Кривус.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.