Глухите камъни-слънчевият град на траките? В най-древното светилище са заровени „девет вола злато”

0
471

Глухите камъни е едно от най-мистичните места в Източни Родопи

Глухите камъни е тракийско светилище, останало от векове. Издялани в скалите стъпала,каменни пирамиди, скални басейни, слънчева ладия, останки от църква разказва за дълговечния живот на това древно тракийско светилище.

Глухите камъни
Глухите камъни крият доста загадки

От него се открива гледка към най-дългия ни язовир-Ивайловградския. Причудливото място се намира на 5 км южно от с. Малко Градище. До Глухите камъни се стига по отбивка на пътя между Любимец и Ивайловград.

Върви се пеша около два километра и половина. Но усилието си струва. Открива се невероятна гледка, с 30-40 метрови скални образувания. Около тях са разположени стотици трапецовидни ниши. Най-известния зъбер носи името „Самият камък”.

Древните траки са изсекли над триста ниши в скалите, разкриват учените. Това прави светилището едно от най-големите в Източните Родопи.



Глухите камъни се оказват не само едно от най-големите светилища в древността. Но и огромен град с улици и къщи, който сее простирал от връх Марина надолу към лека Арда.В терасираните участъци по склоновете са намерени следи от каменни сгради и масивни стени.

Смята се, че нишите са дълбани от млади траки. Които са поставяли в тях дарове като житени питки и билки. С тях почитали свещения брак между Слънцето и Богинята майка.

Много тайни крият още Глухите камъни. От години иманяри ровят из района и търсят голямо златно съкровище. За това имане се носи легенда в близкото село Малко градище, от поколение на поколение.

Според преданието някъде навръх Никулден бил погребан виден тракийски владетел, заедно с „девет вола злато”. Вярва се, че всяка година на 6-ти декември тракийското злато се показва и ярко блести. Там е открит и уникален петроглиф.

Скалната гравюра е изсечена в долната част на една от нишите. Представлява ладия, която пренася слънцето. Смята се, че светилището е било разположено на най-високото място в античния град. И е било сцена за религиозните обреди на траките.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.