Ужас: Земята кърви? (Учените с различни теории за мистерията)

0
300

Земята кърви

Земята кърви, учените са се хванали за главата. За този изумителен феномен знаят малцина. Учените са сигурни, че той е единствен по рода си в целия свят. Пръв за него говори геолога Грифит Тейлър. Това се случва през далечната 1911 година. Той открива така наречените кървави водорасли. Те се вливат в езерото Бони в Антарктида.

Земята
Земята кърви

Всеки, който е имал шанса да погледне този феномен, изглежда сякаш все едно Земята кърви.

През 20-ти век кървящите водорасли се смятат за едни от най-големите мистерии на Антарктида. Преди дванадесет години, през 2005 година, японски учени правят изследвания на водата.

Изследването им е много интересно. Оказва се, че точно на това място има микроскопични водорасли. Именно тези организми придават кървавия цвят на водата.



Но учени от университета в Аляска обясняват съвсем друго за тази мистерия. Според тях причината за кървавата вода не са микроскопичните водорасли.

Кървавият поток извива от голямо солено езеро, погребано на 100 метра дълбочина под ледника Тейлър, преди един милион години. В него има висока концентрация на желязо. При излизането на въздух се окислява от кислорода и водата придобива кървав цвят.

Освен това учените откриват защо водата тече през ледниците, без да замръзва. Въпреки антарктическите студове. Причината е, че тя излъчва топлина, когато извира. И така загрява леда около себе си. Така един от най-студените ледници- Тейлър се е „уредил” с постоянно течаща вода.

Откритите микроорганизми в ледниците са живеели от 1,5 млн. години. Без кислород, топлина и светлина, като са се хранели с органична материя, която се е разлагала под ледниците.

И вместо кислород, микроорганизмите са се приспособили да дишат желязо. Според учените новооткритите организми са обитавали океан. Той е съществувал преди милиони години. И се оказал затворен от ледника, след като се е превърнал в солено езеро.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.