Любимата кухня: Ще ни лиши ли бъдещето от нея?

0
790

Терминът ултра балансирана кухня все повече навлиза в ежедневието на много хора. И в бъдеще ли ще се радваме на любимата кухня?

Това е един въпрос, който все повече хора започват да си задават. Причините се крият в начина на живот на съвременния човек.

кухня
Бъдещето няма да ни лиши от любимата кухня, но тя ще бъде различна

В случая не става дума за кухня като понятие за храна и хранене. Има се предвид кухнята като помещение или място, в което се приготвя храна и евентуално там се поднася.

Вече не само жените, но и мъжете прекарват доста време в кухнята. Изследователите казва, че том стоим около 70% от своето време, което прекарваме в своите домове.

Въпреки, че на пазара и в България се увеличи броят на храните полуфабрикати, кулинарията търпи своето активно развитие.



Според изследване на Дейли мейл, кухнята е място, което няма да изчезне от нашите домове. Но от същото изследване разбираме, че поради драстичното увеличение на населението, домовете стават все по-малки.

Малките жилища означават и малки пространства за любимата кухня.  Проектантите вече разработват проекти за кухни, заемащи значително по-малко място. Повечето дизайнери работят по схемата за опростяване на проектите за кухня, намаляване на заеманото пространство и дори предлагат кухнята да не се намира в отделно обособено помещение. Друга част от тях с успех обединяват компактните размери на кухнята на бъдещето с най-новите технологични постижения.

кухня
Една ултра модерна кухня на бъдещето

Ето някои интересни идеи за кухня на бъдещето:

За младите хора, които живеят сами или за семействата с отраснали деца е много подходяща т. нар. ултра балансирана кухня. Тя е разчетена за един или двама души.

Тази концепция подразбира откритост и лекота в дизайна. Но също така дава свобода за движение на собственика. Самата кухня се състои от 2 работни повърхности – от едната страна са котлоните, от другата – място за съхранение на продуктите. По средата е мивката. В малкото пространство е разположено всичко необходимо за приготвяне любимите ястия без да бъде нарушено чувството за комфорт.

За ергенските жилища е удобна т. нар. балансирана кухня. В нея откриваме стилен дизайн и уреди, добре премислени и подредени.

Този комфорт променя изцяло мъжките представи за приготвяне на храна и почистване на дома. Там има оригинално оформена печка, мивка и шкафове за съхранение на различни предмети. А светодиодното осветление няма да остави равнодушен нито един представител на силния пол.

Многочленните семейства ще се радват на компактна кухня.

На пръв поглед тя е лишена от мивка, от котлони, печка, хладилник  и друга битова техника. Но една кухня не може без уреди. В компактната кухня на бъдещето има уреди, но те са дискретно прибрани зад голямо количество врати на шкафове. Редът в кухнята ще бъде поддържан с помощта на множество чекмеджета и сгъваеми плотове. Там ще се съхраняват всички прибори и съдове.

Модерната кухня на бъдещето може да бъде определена и като ергономична. В нея са  разположени кухненски плот и сгъваеми столове, панелът с котлони, фурна и грил. Те могат да бъдат задвижвани дистанционно, посредством мобилния телефон или GSM.

Задължително присъства  екологичен енергоспестяващ хладилник. Мивката е снабдена  с инфрачервени датчици на крановете. Устройствата са снабдени със сензорно управление. Такъв тип кухня е подходяща за многочленни семейства, които се наслаждават на семеен уют, съчетан с модерните технологии.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.