Уникално: Най-старият град в Европа се намира у нас! Той е на цели 6500 години (Още подробности)

0
291

Най-старият град на Европа се намира у нас

Ние сме родината на най-стария град в Европа. Той е на цели 6500 години, категорични са учените. Познат е като Провадия Солницата.

град
Най-древният град в Европа се намира у нас

Разположен е на шест километра от Провадия. Комплексният археологически паметник е праисторическа селищна могила.Върху нея е разположена по-късно тракийска надгробна могила.

Археолозите са категорични, че това е най-древния град в Европа. И е на цели 6500 години. Това са установили и учени от Оксфорд, изследвали точната му датировка.

Древното праисторическо селище е възникнало заради наличието на сол. В миналото тя е играла ролята на пари.Разкопките започват преди дванадесет години.



Разкрити са останки от двуетажни къщи, древен некропол, ритуални трапове, останки от порти и защитни съоръжения.

Учените са удивени и от огромните каменни стени на най-стария град в Европа. Каменните блокове са се надигали нависоко около селището и са били използвани за защита.

Има и още странни находки, на които са се натъкнали специалистите. Това били останките на убити и „разфасовани” мъже, както и тройни гробове. В които имали мъж и две деца.

Градът е бил населяван от триста и петдесет човека. Те са живеели там в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е. Най-древният град в Европа е бил създаден 1500 години преди гръцката цивилизация.

Древният град, разположен и известен като Провадия Солницата, се е препитавал с производството на сол.

Тя е имала невероятно висока цена в онова време. Тогава солта се е разменяла и е била толкова ценна, все едно са се разменяли кюлчета злато. А ние може само да се гордеем, че най-древния град в Европа се намира на нашата територия.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.