Да не пропуснете Черешовата задушница

0
429

И тази година трябва да почетем нашите починали близки на  Черешовата задушница

Черешовата задушница е втората задушница в България. Нарича се черешова, защото нейното време съвпада с времето, по което зреят черешите в градините.

Но самата Задушница не е свързана с черешите, а с предстоящия голям празник Петровден.

Всяка една Задушница, посочена в календара на БПЦ се прави преди големи пости.

Първата Задушница е преди Великия пост преди Великден – Възкресение.Черешовата задушница
Черешовата задушница е в събота

Втората Задушница е Черешовата преди Петровите пости, които са с постоянна дата и започват на 16 юни.

Третата Задушница е Архангеловата. Тя е преди началото на Коледните пости. На Архангеловата задушница почитаме паметта на всички войни, които са загинали на бойните полета или са участвали в битки и във въстания за свободата на България или са се сражавали за каузите на други държави.

Да се върнем към Черешовата задушница, на която трябва да занесете череши и да подадете за вашите покойници.

Както на всяка Задушница и на тази трябва да нагласите храна за подаване – питка, баница, сварено жито, вино и  вода за преливане на гробовете, свещи, тамян. Ако нямате време да приготвите сладки, курабийки или кейкове, купувате нещо сладко – локум, лимонови резенки, вафли и други.

Ако няма да приготвите вкъщи големи подавки – в кесийки или в ПВЦ кутийки да наредите от различните сладки и солени храни, по добре е да купите опаковани отделно.

Черешовата задушница
Нагласете храна за Черешовата задушница

В магазините има по-евтини и по-скъпи десерти, които са на бройка с тяхна опаковка. Изключително неприятно е когато някой тръгне на Задушница да обикаля по гробища с една кутия бонбони или с една тарелка сладки и да подава, а хората чистят гробовете от листа или плевят тревата и ръцете са мръсни.

Когато раздавате храната, казвате “За Бог да прости” и наричате за кого е храната – майка, баща, баба, дядо, вуйна, леля, вуйчо, чичо и други.

Черешовата задушница е в събота, но можете да отидете на гробища в петък след обяд и вечерта.

Освен на гробища, храна можете да подадете на вашите колеги, съседи.

Който няма възможност да отиде на гробища на Задушница, трябва поне да мине през църква и да запали свещи за починалите, както и да подаде нещо за “Бог да прости!” на хората там.

Черешовата задушница
Молитва за Черешовата задушница

Ако искате утре до вечерта запишете 10 имена на вашите най-близки роднини за суха литургия в някоя църква. Заплащате 2,00 лева и купувате една свещ от 0,50 или от 1,00 лев.

В нощта на петък срещу събота имената и свещите ще преспят в олтара на църквата. В събота свещениците ще ги запалят и ще прочетат имената на записаните покойници, заедно с молитви за техните души.

Можете да приготвите вечеря в петък или обяд в събота за “Бог да прости!” Цялото семейство се събира. Може да поканите роднини или приятели.

Черешовата задушница
Молитва за Черешовата задушница

Сервирате храната без да я разсипвате и вино без да го разливате. Палите тамян и свещ.  Прочитате молитва за покойниците. Всички стават прави, докато някой чете молитвите, които сме приложили. Трябва да кликнете върху снимките и те ще се уголемят.

Когато приключите, всички казват “Бог да прости!” Тогава разсипвате храна, разливате виното. В една чиния отделяте малко храна за починалите.

Подгответе се добре за Черешовата задушница!

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.