Да не пропуснете Черешовата задушница

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

И тази година трябва да почетем нашите починали близки на  Черешовата задушница

Черешовата задушница е втората задушница в България. Нарича се черешова, защото нейното време съвпада с времето, по което зреят черешите в градините.

Но самата Задушница не е свързана с черешите, а с предстоящия голям празник Петровден.

Всяка една Задушница, посочена в календара на БПЦ се прави преди големи пости.

Първата Задушница е преди Великия пост преди Великден – Възкресение.Черешовата задушница

Черешовата задушница е в събота

Втората Задушница е Черешовата преди Петровите пости, които са с постоянна дата и започват на 16 юни.

Третата Задушница е Архангеловата. Тя е преди началото на Коледните пости. На Архангеловата задушница почитаме паметта на всички войни, които са загинали на бойните полета или са участвали в битки и във въстания за свободата на България или са се сражавали за каузите на други държави.

Да се върнем към Черешовата задушница, на която трябва да занесете череши и да подадете за вашите покойници.

Както на всяка Задушница и на тази трябва да нагласите храна за подаване – питка, баница, сварено жито, вино и  вода за преливане на гробовете, свещи, тамян. Ако нямате време да приготвите сладки, курабийки или кейкове, купувате нещо сладко – локум, лимонови резенки, вафли и други.

Ако няма да приготвите вкъщи големи подавки – в кесийки или в ПВЦ кутийки да наредите от различните сладки и солени храни, по добре е да купите опаковани отделно.

Черешовата задушница

Нагласете храна за Черешовата задушница

В магазините има по-евтини и по-скъпи десерти, които са на бройка с тяхна опаковка. Изключително неприятно е когато някой тръгне на Задушница да обикаля по гробища с една кутия бонбони или с една тарелка сладки и да подава, а хората чистят гробовете от листа или плевят тревата и ръцете са мръсни.

Когато раздавате храната, казвате “За Бог да прости” и наричате за кого е храната – майка, баща, баба, дядо, вуйна, леля, вуйчо, чичо и други.

Черешовата задушница е в събота, но можете да отидете на гробища в петък след обяд и вечерта.

Освен на гробища, храна можете да подадете на вашите колеги, съседи.

Който няма възможност да отиде на гробища на Задушница, трябва поне да мине през църква и да запали свещи за починалите, както и да подаде нещо за “Бог да прости!” на хората там.

Черешовата задушница

Молитва за Черешовата задушница

Ако искате утре до вечерта запишете 10 имена на вашите най-близки роднини за суха литургия в някоя църква. Заплащате 2,00 лева и купувате една свещ от 0,50 или от 1,00 лев.

В нощта на петък срещу събота имената и свещите ще преспят в олтара на църквата. В събота свещениците ще ги запалят и ще прочетат имената на записаните покойници, заедно с молитви за техните души.

Можете да приготвите вечеря в петък или обяд в събота за “Бог да прости!” Цялото семейство се събира. Може да поканите роднини или приятели.

Черешовата задушница

Молитва за Черешовата задушница

Сервирате храната без да я разсипвате и вино без да го разливате. Палите тамян и свещ.  Прочитате молитва за покойниците. Всички стават прави, докато някой чете молитвите, които сме приложили. Трябва да кликнете върху снимките и те ще се уголемят.

Когато приключите, всички казват “Бог да прости!” Тогава разсипвате храна, разливате виното. В една чиния отделяте малко храна за починалите.

Подгответе се добре за Черешовата задушница!

 

сподели бутон

loading...

Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Няма коментари

Добавете коментар