Черешова задушница – традиции и подготовка

0
343

На този ден се почита паметта на починалите

На 3 юни Българската православна църква отбелязва Черешова задушница.

Черешова задушница
На този ден се почита паметта на починалите

В следващите редове ще ви разкрием как да се подготвите за посрещането на Черешова задушница – един от трите дни в годината, посветен на починалите ни близки.

Това е т.нар Вселенска задушница, която се прави от всички православни църкви по света. В страната ни тя се нарича Черешова задушница, тъй като това е най-популярният плод по това време на годината.

На този ден в храмовете се правят заупокойни литургии. След тях на гробовете на починалите православни християни се отслужват панихиди за упокой на душите, които са напуснали този свят.



Преди Черешова задушница хората посещават гробовете на починалите си близки и ги почистват. В деня на задушница гробовете се прекадяват и се преливат с вода и червено вино. Палят се свещи, раздават се хляб, жито и череши.

Черешова задушница се отбелязва в съботния ден пред Петдесетница. Той е посветен на починалите православни християни.
Православната църква е определила съботния ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен за възпоменателен ден.

На този ден камбаната бие траурно и с отмерени удари, за да напомни за грижата за мъртвите. В израз на вярата във възкресението, близките на починалите разчупват хляб, който се раздава, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.