Синьото око: От къде идва този амулет и какво означава? (Неизвестни поверия)

0
776

Какво символизира амулета синьото око?

Според поверието неговата символика се корени в дълбока древност.Синьото око се използва почти навсякъде. Всички знаем за онези висулки и гривни или герданчета, които висят по шията и ръцете ни.

синьото око
Синьото око пази от зли сили

Слагаме ги в колата, закачваме ги на детските колички. Гривни закичваме по ръцете на бебетата и по нашите ръце.

Синият амулет слагаме в офиса си и нашата къща. Защото знаем от майки и баби, че тези малки сини очички носят късмет. Освен това синьото око предпазва от уроки, зли очи, премахва негативната енергия.

Защитава ни и от лоши помисли. Сините мъниста привличат и доброто към нас. Откъде идва това поверие? И какво точно символизира древния амулет?



Той е познат в много източни страни. Разпространен е в Египет, Турция, Сирия, Армения, Иран, Афганистан, Гърция. Също в Кипър и Азербайджан. Ние също го носим.

Сините мъниста, изработени под формата на очички, са известни като окото на Назар. Амулетът се предава от поколение на поколение. Традицията е да не се губи нишката. Практика е да се подарява.

В древността хората със сини очи са били анатемосвани. Защото се е смятало, че урочасват. Само амулет с формата на око отблъсква негативната енергия.

Смятали, че се „взира” в зложелателя. Ако окото на Назар се счупи или пропука, тогава то е акумулирало в себе си отрицателната енергия. И трябва да се подмени с ново.

Египтяните също са зачитали синьото мънисто. Според тях синьото око носи късмет. За тях бил талисман, дошъл от древността.

Има много легенди за неговата поява. Според една от тях египетския бог Хор отворил очите си и светлината се разляла над света.

Заради това се смята, че окото може да пъди злите сили и отрицателната енергия. Но и да привлича доброто.

Затова всички ние вярваме в силата на този талисман. И в това, че като го носим, приемаме само позитивна енергия.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.