Мистериозна находка изненада Русия и света

0
401

Странната находка се появи на бял свят в Русия само преди броени дни, но светкавично се превърна в световна сензация

Мистериозна находка се появи на бял свят само преди броени дни в Русия и веднага се превърна в световна сензация. Това е къс скала, с зелено-червен цвят, който бе изкопан от руската мина „Удачная”. Любопитното за този скален къс е огромното количество миниатюрни диаманти, които са открити в него. Според експерти те надхвърлят внушителната бройка от 30 000, разкри новината „Live Science”, цитиран от Вести.

nahodka diamanti
Мистериозна находка изненада Русия и света

След като попаднали на тази изненадваща находка, екипът от мината подарили скалният къс на Руската академия на науките. По думите на Лари Тейлър, учен-геолог от университета в Тенеси, Америка, най-мистериозното е, че в това каменно парче има повече от 30 000 идеални по своята форма октахедрона, а не един диамант, какъвто би могъл да бъде очакван при подобни условия.

mina
Във въпросната мина откриха уникални диаманти

Според Тейлър, представил необичайното откритие пред Геофизическия съюз на САЩ, концентрацията на диамантите в каменния къс е няколко милиона пъти по-голяма от срещаната до сега в нормална диамантена руда, която се характеризира обичайно между 1 и 6 карата за тон.

Друг любопитен факт относно новооткритата находка в мина „Удачная”, е цветът на скалния къс. Червеният и зеленият цвят на скалния къс и изучаването на структурата му ще даде важни отговори за геоложката история в региона.



Учените смятат, че диамантите са се образували в мантията на земята, надълбоко под земната повърхност, разположени между ядрото и кората.

При вулканични изригвания диамантите са изваждани на повърхността на земята, докато част от скалите се разпадат от високата температура и остават само тези с кристални решетки.

Необичайната находка от мина „Удачная” е изключително важна за науката и историята на геологията, категорични са учени и експерти от цял свят.

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.