Невероятно, но факт! Машините станаха по-умни от хората

0
243

Машините или т.нар. изкуствен интелект става по-умен от хората, все по-често повдигайки въпроса относно безопасността на увеличаващото се роботизиране.

Ролята на машините, както и ролята на технологиите в ежедневието ни непрекъснато расте и улеснението, което носи със себе си е видимо. Въпреки това, авторитети като Бил Гейтс и Стивън Хокинг неведнъж са изразявали своето безпокойство относно етичността и безопасността при заменянето на човека от изкуствен интелект. А последният, както ще видим след малко, става все по-способен да взима автономни решения без човешка намеса.

“Го” е бордова игра, която се играе от двама играчи с голям брой пулове, като победител е този, който успее да завземе повече полета от опонента си. Традициите в играта датират от повече от 2500 години, а мнозина смятат, че “го” е по-сложна за игра от шаха. Деветнадесетгодишния китаец Ке Джи за момента е най-добрият играч в света на “го”. Не така мисли, обаче, изкуственият интелект. През месец май т. г. срещу Джи се изправи AlphaGo (АлфаГо) – изкуствен интелект създаден от подразделение на Alphabet (Алфабет) – компанията, чиято собственост е Google. Ке и AlphaGo се изправиха един срещу друг в три партии “го”. Продуктът на Alphabet успя да вземе победи и в трите срещи, потвърждавайки увеличаващато се превъзходство на машините. “Миналата година все още играше като човек. Но тази година беше като “ас”-ът на “го”, коментира Джи. Победата над световния номер 1  в тази игра е кулминация след триумфа на AlphaGo през март над друг световен шампион – Ли Седол.

машините

Изкуственият интелект, обаче, не се спира със съкрушаващите победи в “го”. Компютърен софтуер успя да надвие човешкия мозък и в друга мисловна игра – покера. И то не веднъж, а два пъти от началото на годината. В първото съревнонвание учени от изследователския университет Carnegie Mellon (Карнеги Мелън) създават LIbratus (Либратус). Изкуственият интелект бе изправен срещу четирима топ играчи – Донг Ким, Джейсън Лес, Джими Чау и Даниел МакАули. Покер срещите продължиха цели 20 дена (колкото обикновено продължават големите покер турнири), а след последната, 120 000-на ръка, изкуственият интелект триумфира, събирайки чипове за над $1,5 млн. Libratus разчита на три алгоритъма, чрез които не само научава как да играе, но и се учи от собстевните си грешки. Този алгоритъм, наречен “подсилено учене”, позволява на изкуствения интелект да симулира игра срещу себе си и да попълва пропуски. Той стои в основата на успеха и на другия “умен” компютър – AlphaGo.



Създателите на Libratus не се спряха дотук и създадоха още един изкуствен интелект на име Lengpudashi (Ленгпудаши). Lengpudashi наскоро се изправи срещу Ю Ду, който миналата година триумфира от събитие, което бе част от най-големия покер турнир – World Series of Poker (Световните покер серии). Lengpudashi и Ду се състезаваха за сумата от $290 000. И макар Ю да имаше зад гърба си екип от учени и инвеститори, изкуственият интелект надделя, като дори използваше блъфиране за да достигне до победата. “Хората си мислят, че блъфирането е присъщо само за човека, но се оказа, че това не е така”, сподели Ду. Покер играчът допълни, че чрез своя алгоритъм, Lengpudashi е научил, че ако има слаби ръце може да блъфира, за да спечели повече чипове.

От много години шахматистите се подготвят, играейки срещу компютри. Тези компютри, обаче, не могат да се адаптират към опонента, така както модерният изкуствен интелект. Софтуер като AlphabetGo и Lengpudashi, не само че автономно подобрява уменията си, но и успешно наподобява човешко поведение. Симулацията с игра срещу човешки интелект е само демонстрация за способносттите на модерните технологии. Какво още ни очаква в тази сфера и как би се променил животът, ако по-умен от нас интелект навлезе в ежедневието ни?

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.