Васил Левски жертва най-голямата си любов в името на България!

0
646

Васил Левски е уникален човек и България го помни вече над столетие!

Днес стават 180 години от появата на Васил Левски на този свят. Той дойде тук, за да промени нашата история. Успя, защото след толкова време името му все още се споменава от всеки българин.

Васил Левски
Васил Левски остана вечно безсмъртен

Както е известно, Апостола на свободата е посветил живота си на България. Неговите саможертви са толкова много, но една от тях буди огромен интерес.

Тя е свързана с любовта. Годеницата на Васил Левски се е казвала Йова. Тя е била много красива девойка и двамата с Дякона са щели да се женят.

В деня преди сватбата обаче Левски изчезва. Болката на момата е огромна, но това си има своето обяснение.



След няколко месеца Васил се връща във Войнягово (родното село на хубавицата), за да я освободи. Той й казва, че двамата нямат бъдеще и трябва да си намери друг мъж.

Йова го прави. Тя се омъжва, има деца, внуци, даже правнуци, но никога не забравя Васил Левски. До сетния си дъх твърди, че той е любовта на живота й.

Любопитна подробност е, че Йова умира не чак толкова отдавна. Тя си отива от този свят само преди 80 години. Тогава е на почти един век.

1937 година се оказва знакова година за България, защото умира най-голямата любов в живота на Васил Левски. Интересното е, че тя си отива на 18 февруари – датата, на която е обесен Дякона. Това за мнозина е знак, че двамата са сродни души и са заедно отвъд.

Много са версиите, касаещи причината, поради която Апостола изоставя своята годеница. Дълго време се тиражира това, че е имал белег от операция на апендиксит, от който се е срамувал пред жените.

Това обаче звучи доста нелепо. По-вероятното е, че Васил Левски е знаел, че ще умре млад и не е искал да оставя след себе си вдовица и полусирачета. Затова, за нейно добро, я е освободил.

Този велик българин го няма от над 144 години, но споменът за него е безсмъртен!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.