Защо трябва да си вземете куче? Тези плюсове ще ви накарат да го направете моментално

0
415

Кучето е приятел на човека

Кучето е не само другар. То прави и хората много по-щастливи. До това убеждение са стигнали учените от водещи американски университети.

Британски учени са открили и нещо още по-интересни факти. Стопаните на кучета са не само по-радостни, но и водят по-пълноценен социален живот.

кучето
Кучето спасява човека

Около деветдесет процента от участвалите в експеримента са споделили, че след като имат четириног любимец, животът им станал по-емоционален и пълноценен.

Едва петдесет на сто от анкетираните без куче са описали живота си като такъв.



Допитването е показало също, че голям процент от собствениците на кучета са доволни, защото те им помагат да се борят срещу стреса.

Четириногите любимци ги спасяват от скуката и разнообразяват живота им.

Разходките с животното им помага да създадат повече социални контакти и да живеят по-дълго време навън, отколкото в домовете си.

Така тези, които нямат кучета, предпочитат повече да си стоят вкъщи, да гледат телевизия, да залагат на спокойните вечери в домашни условия и да четат.

Стопаните на кучета предпочитат да излизат с приятели и на ресторанти, ида се забавляват. Освен това харесват и практикуват заниманията на открито и да бъдат повече навън, сред природата.

Те не само разхождат любимците си , но и им се занимава с градинарство и колоездене. Както и да практикуват хобита, които повече са навън, извън къщите си.

Освен това кучето засилва чувството на любов и грижа у нас. И това вече има своето научно обяснение. Спецовете са установили, че когато погледнем кучето в очите, това спомага за отделяне на хормона на любовта окситоцин.

„Налице е доказателство за отделяне на този хормон, щом погледнем кучето в очите му. Тази връзка я няма между човека и вълка.

Изглежда нещата при кучето са еволюирали. Те са възползвали от нашата паралелна чувствителност.

И са използвали поведенчески похвати, като вглеждане в очите. Така създават чувства за социална награда и загриженост.

Това е един мощен механизъм, чрез който кучетата са се научили да печелят сърцата ни”, казват и японските учени.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.