ЧНГ! Честит Имен Ден на 1 януари 2015 година!

0
564

Честита Новата 2015 година на всички българи у нас и в чужбина! Честит Имен Ден на всички, които празнуват на 1 януари!

На 1 януари почитаме паметта на Свети Василий Велики.

Свети Василий бил архиепископ на кападокийската Кесария, изявен богослов и църковен писател.

И днес неговите църковни творби се използват от православните църковници.

vasili-sv
Свети Василий Велики

Личността на Свети Василий Велики се нарежда до Свети Йоан Златоуст и Свети Григорий Богослов. Наричат ги Тримата светители.



Свети Василий Велики получил квалитетно образование в най-добрите висши учебни заведения към 350 година на територията на Балканския полуостров. Следвал в Константинопол и в Атина.

Няколко години Свети Василий Велики работил като древен юрист, преди да претърпи духовна трансформация и да насочи своите ум и усилия в работа за прослава на Всевишния.

Участвал е в Първия Вселенски събор, проведен в Константинопол през 325 г., след като управлението на цялата Римска империя преминало в ръцете на Свети Константин и християните вече не били преследвани.

През 357 г. Свети Василий Велики прави дълго поклонническо пътуване до Светите места на Египет, Палестина, Месопотания и Сирия.

vasilii-sv
Свети Василий Велики
vasilii-svetiteli
Свети Три светители

На следващата година сформира малко духовно братство с помощта на неговия брат Петър и основават манастир в тяхното наследствено имение.

Освен мъжете, към братството се присъединяват майката на Свети Василий Света Емелия и неговата сестра Света Макрина, заедно с още няколко благочестиви жени.

През 362 г. Свети Василий Велики бил ръкоположен, заедно със Свети Григорий Богослов за дякон, а през 370 г. става епископ на гр. Кесария.

Свети Василий Велики развива активна духовна дейност. Той води огромна борба с ереста. Пише проповеди. Той е първият, който създава Кодекс за водене на монашески живот.

През 379 г. Свети Василий Велики предава Богу дух.

Заради неговата богата книжовна и духовна дейност, Свети Василий Велики е почитан не само от Православната, но и от Римокатолическата, Англиканската, Епископалната и Лутеранската църкви.

vasiliy-velikiy
Свети Василий Велики

Имен ден празнуват Васил, Василий, Василис, Василка, Василия, Василена, Веселин, Васко,  Веска, Веселина, Веселинка, Веселка, Весела,  Влайко, Влайчо, Влайка.

На 1 януари се отчита празника  Обрезание Господне – обрязването на Младенеца Иисус Христос.  В миналото и християнските момчета били обрязвани. По-късно, след неговото Кръщение в река Йордан, чиито пример последвали всички християни,  тази традиция е прекратена и всички християнски деца трябва да бъдат кръстени в църква, за бъдат благословени от Всевишния и осенени от Светия Дух.

Освен ходене на гости за имен ден, според народната традиция на 1 януари по къщите тръгват сурвакари, които сурвакат за здраве млади и стари. Сурвачката е направена от дрян, който е жилаво и издържливо дърво.

На сурвачката, наречена още сурвакница, е сложена вълна, червени конци, паричка, пуканки, наниз сушени плодове.

Това са символи на здраве и берекет.

Сурвакарите наричат пожелания за здраве и успехи.

„Сурва здрава година!

Пълен клас на нива,

червено грозде на лоза,

жълта ябълка  в градина!

Пълна кесия с пари!

Сурва весела година,

до година, до Амина!

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.