Уникална находка в разкопки пренаписа българската история

0
227

Още една уникална находка намериха археолозите, при последните разкопки,  която пренаписа българската история

От известно време се провеждат разкопки в „Караач теке” – местност до Варна. Намерени бяха основите на стар манастир, за който се твърди, че бил на Свети цар Борис.

находка история
Уникална находка пренаписа българската история, открита при разкопки

Първите теренни проучвания започнали в далечната 1921 г. по инициатива на чеха Карел Шкорпил. В миналото в този район били разположени лозовите масиви на варненци.

Докато обработвали почвата, работници открили един печат от олово, който принадлежал на архонта Борис-Михаил – това всъщност е княз Борис, българският покръстител.

Находката е предадена на Карел Шкорпил, който организира разкопки. Под почвата са запазени основите на сгради и на храм. Още в миналото Шкорпил предполагал, че това е цял манастирски комплекс.Отпуснатите средства за проучвания свършват и археологическите проучвания приключват. След 25 години те са възобновени отново.

С археологическото разследване се заели ст.н.с. Милко Мирчев и неговият колега Сергей Покровски. Отново средствата свършват, без да са довършили цялостната работа.

Минават цели 50 години и варненските разкопки са подновени отново. Новият екип разработва и консервира новите находки като стените на манастира.

Последното откритие на археолозите е аязмо, което се е намирало в двора на манастира, научихме от focus-news.net.

Археолозите са убедени, че този древен манастир е бил посветен на Пресвета Богородица.

Това било установено, след като пластовете пръст били снети на дълбочина 3,5 метра. Тогава екипът на професор Казимир Попконстантинов открива капител до намереното аязмо върху, който откриват изображение на 7 клонки с листата. Това изображение представлява „Дървото на живота”. А то е тясно свързано със самата Пресвета Богородица.

Обнадеждени от последните открития и през това лято студенти от ВТУ – Велико Търново ще продължат да карат своите стажове на разкопките. Те едновременно получават много ценен практически опит и работят с изключителен ентусиазъм.

 

сподели бутон

loading...