Лесен тест разкрива дали киселото мляко е фалшиво. Пробвайте!

0
653

Нужни са ви само няколко капки йод

Ако се питате дали киселото мляко, което купувате е фалшиво, можете много лесно да разберете истината чрез този тест.

киселото мляко
Нужни са ви само няколко капки йод

Безспорно, киселото мляко е една от най-полезните храни. Напоследък обаче на пазара много рядко можете да откриете истинско кисело мляко – без редица подобрители и сгъстители.

Дори съдържанието на киселото мляко, което е с етикет „био“, е доста съмнително, при все, че цените на тези продукти, са доста високи.
Обикновено производителите добавят към киселото мляко нишесте, захар, сол и сухо мляко. От всички тези продукти, е много лесно да установите дали в млякото има нишесте.

За никого не е тайна, че то се съдържа в царевицата, пшеницата, ориза, картофите и др. изградено е от два полизахарида – амилоза и амилопектин, и двата – мономери на глюкозата.
На практика именно заради тях картофите и хлябът придобиват сладникав вкус при топлинна обработка.



В хранителната промишленост все по-често използват нишестето за сгъстител. Въпреки това вероятно всички ще се съгласите, че мястото му, не е в киселото мляко.
За да установите дали има нишесте в млякото, което сте си купили, е достатъчно да капнете 2-3 капки йод върху него и да изчакате няколко минути.

Ако в него се съдържа нишесте, то ще промени цвета си в синьо-лилаво. Ако пък не се съдържа нишесте, на мястото, на което сте капнали капките йод, ще се образува характерния кафяв цвят, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.