Знаете ли как се прави прочутия пирдопски млин: Ето я простичката му цака!

0
560

Този пирдопски млин става повече от топящ се в устата и вкусен

Предлагаме ви рецептата, или цаката, на известния с неповторимия си вкус пирдопски млин. Няма нищо сложно в него и гарантираме, че винаги се получава чудесно. Дори и да не сте толкова големи майстори в кухнята.

пирдопски млин
Тайната на известния с вкуса си пирдопски млин е съвсем простичка

Трябват ни 500 грама брашно, две лъжички сол, една лъжица оцет, 200 грама прясно масло, 300 грама натрошено сирене, две яйца, 200 грама кисело мляко.

Първо трябва да си пресеем брашното и в средата му да направим кладенче. В това кладенче си слагаме солта и оцета. А после наливаме водичка, за да си направим тестото за точене.

От него си оформяме десет равни по големина тестени топчета, от които след това си разточваме корите. След като ги запечем на печката до порозовяване, тези кори ги нареждаме в една тавичка, а между тях поставяме от плънката.



Вкусната ни плънка се прави от сиренето, киселото мляко и яйцата. Отгоре си поръсваме млина с разтопеното вече масълце. Нарязваме го внимателно на парчета и чак тогава го пъхаме във фурната, където го оставяме да се пече на умерена температура.

След като е готов и го извадим от фурната, го напръскваме отгоре със студена вода и го покриваме с чиста кърпа, за да остане пухкав и бухнал.

Нека така да постои с кърпата около поне половин час и чак тогава можем вече да си угодим на мерака и да го опитаме. Да знаете, че става нещо уникално вкусно. И е известно от години не само в Пирдоп, но и в традиционната ни родна кухня.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.