В Пирогов извършиха уникална животоспасяваща операция

0
415

Една чудесна новина научихме от клиника Пирогов днес. Екип хирурзи извършиха уникална операция, с която спасиха живота на 15-годишно момче

Момчето страда от вродено сериозно заболяване. Нарича се „обущарски гърди“.

При това заболяване  пациентът е роден с много по-дълбоко вдлъбнат гръден кош.

Това означава, че разстоянието между гръдния кош и гръбначния стълб става прекалено тясно и в това пространство не могат да се развиват и да нарастват нормално в детския организъм.

operacia
БГ лекари извършиха уникална операция

Пациентът може да остане инвалид, ако не бъде направена интервенция. Кръвообръщението не може да циркулира правилно. Сърцето и белите дробове не могат да станат толкова големи, колкото е необходимо.



И така уникалната операция беше извършена от екип известни български хирурзи – зам.-директорът по лечебната дейност на Пирогов д-р Стоян Сопотенски, който спаси Багата; началникът на хирургията проф. Александър Червеняков; началникът на Клиниката по детска хирургия проф. Росен Дребов.

Уникалната операция отнела само 1 час. Отличните български хирурзи поставили специален имплант, който е изработен съобразно индивидуалната структура на тялото на болния.

Понеже детето е само на 15 години, то ще живее с въпросния имплант няколко години, докато се оформи неговият гръден кош и ребра.

После медиците ще го извадят чрез втора операция и той ще живее нормално.

Средствата за закупуване на въпросния имплант са заплатени от  Фонда за лечение на деца.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.