Честит Имен Ден на 4 януари! Честит празник!

0
1070

Амин!

На 4 януари почитаме първия за новата календарна година български мъченик за Христовата вяра

4 януари е голям религиозен празник Сн: ФБ

На 4 януари отдаваме почит и към други най-приближените хора на Господ Иисус Христос. Те сърцато и смело продължиха мисията му. Честит Имен Ден!

Според църковния календар, на 4 януари е  Събор на Свети 70  апостоли.

Докато Иисус Христос проповядвал, той събрал 12 свои апостоли. Четирима от тях са Светите евангелисти Лука, Марко, Йоан и Филип.

Освен тези 12 апостоли, Иисус Христос призовал още 70 смели и праведни мъже, на които дал нужното знание.



40 дена след Възкресение, Иисус Христос се Възнесъл на Небесата.

Преди да се Възнесе, Той се простил с неговата майка Пресвета Богородица, с Мария – Магдалина, а апостолите и с останалите 70 ученика.

На тръгване им обещал да поиска от Господ да им изпрати Светия Дух, който да ги направлява в бъдещите им действия.

На празника Свети Дух от Небесата се появили огнени езици, които осенили Христовите апостоли и те проговорили на множество чужди езици, които не знаели преди това. След това те се пръснали по света, за да разпространяват Словото Божие и да покръстват в християнството вярващите.

Освен със знания, тези Христови последователи се отличавали с изключително праведен и смирен начин на живот. Те лекували болните и вършели чудеса. Голяма част от тях завършили своя земен живот мъченически както и Иисус Христос.

Имен ден на 4 януари празнуват  Тихомир, Тишо, Тихомира, Тихомирка, Тиша.

Екипът на topactualno.com  Ви пожелава здраве, късмет, щастие и много сполуки.

Тихомир е име със  славянски произход.  То се състои от  думите „тих“ и „мир“, затова означава смирен живот и спокойствие.

apostoli-iisus
Стенопис с изобразени Светите 70 апостоли апостоли Сн: ФБ
apostoli-iisus
Друг стенопис със Снетите 70 апостоли Сн: ФБ

На 4 януари, без да е имен ден,  почитаме паметта и на Свети Онуфрий Габровски.

Свети Онуфрий е пример за това как човек може да изкупи своя грях спрямо Всевишния, а след това да бъде възвеличан от Господ.

Докато бил малко момче, родено в края на 18 век по време на турското робство в Габрово, младият Манасий  заявил пред група турци, че ще смени своята вяра и ще стане мюсюлманин.

За да го спасят от потурчване и обрязване, неговите родители го скрили в Троянския манастир.

По-късно монахът Онуфрий заминал за Света гора на Атон. Там той осъзнал, че е наскърбил Всевишния прекалено много като заявил, че иска да се отрече от Христа и затова започнал да моли Господ да му покаже начин, по който може да изкупи сторения грях.

apostoli-onufrii
Свети Онуфрий Габровски Сн: ФБ
apostoli-karagiosof
Известният в Габрово предприемач и немски вицеконсул Васил Карагьозов донесъл житието на Свети Онуфрий от Атон, а след това завършил живота си като монах в Зографски манастир Сн: Личен архив на инж. В. Карагьозова

На Атон Свети Онуфрий Габровски се подложил на строг пост и дълбока молитва в продължение на няколко месеца.

Когато неговият духовен наставник преценил, че  Свети Онуфрий е готов, той го завел на остров Хиос.

Там на Разпети петък Свети Онуфрий Габровски сложил турска чалма на главата си и влязъл при съдията.

Демонстративно свалил чалмата, хвърлил я на земята и я стъпкал. Заявил, че е християнин и следва заветите на Иисус Христос.

Съдията и останалите турци били втрещени от гледката. Те първо започнали да уговарят Свети Онуфрий да се извини и после да се потурчи, за да бъде пощаден неговият живот.

Свети Онуфрий Габровски категорично отказал, затова бил осъден на смърт чрез обезглавяване.

На 4 януари 1818 г. присъдата била извършена. Тялото на Свети Онуфрий било изхвърлено в морето, за да не могат християните да приберат неговите мощи.

Духовният наставник на Свети Онуфрий Габровски се завърнал на Атон и разказал какво се е случило с техния брат.

Свети Онуфрий Габровски бил канонизиран за преподобно мъченик, а монасите от Атон написали неговото житие и литургия.

През 1903 г. виден индустриалец от Габрово бил на поклонение на Атон. Васил Карагьозов получил житието и литургията на Свети Онуфрий Габровски и ги предал на градския Девически манастир „Свето Благовещение“.

Близки на инж. Веселина Карагьозова и на Весела Цанкова – Солофрано (внучки на Васил Карагьозов) споделиха с всички читатели на topactualno.com и следната интересна информация.

Васил Карагьозов не просто предал житието на Свети Онуфрий Габровски на Девическия манастир. Но успял да измолили от тогавашния Великотърновски митрополит винаги в края на църковните служби да се споменава името на габровския светец.

През 1922 г. бил назначен нов Великотърновски митрополит. Васил Карагьозов провел кореспонденция и с него. Отново успял да издейства името на Свети Онуфрий Габровски да продължи да се споменава в Габрово както през изминалите години.

Това не е единствената историческа заслуга на Васил Карагьозов.  На 20 септември 1893 г. направил дарение от 20 наполеона за откриване на първата забавачница (детска градина) в Габрово.  Документът за дарение се съхранява в Националния Музей на Образованието. Така се превръща и в народен будител.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.