Невероятно, но факт! Тези държави нямат армия

0
384

Някои от тях никога не са имали такава

Мнозина не могат да си представят страната им да няма армия. Колкото и невероятно да ви звучи обаче, в действителност има държави без армия.

армия
Някои от тях никога не са имали такава

Ето и някои от тях:

Лихтенщайн
Това е една от държавите без армия. Малката страна се отказва от армията си още през далечната 1868 година с цел намаляване на разходите. Тя е позволена само в условията на война, но до момента не се е налагало.

Коста Рика
Още през 1949 г. конституцията на тази държава е забранила категорично наличието на постоянно действаща армия.



Андора
През последните хиляда години Андора успява умело да избегне въвличането й във война. Малката страна няма нужда от собствена армия. Ако обаче й се наложи защита, има сключени договори с Испания и Франция за това.

Самоа
Тази страна не е имала собствена армия още от самото й основаване. В случай обаче, че архипелагът бъде нападнат, защитата му, е поверена на Нова Зеландия.

Тувалу
Членува в Общността на нациите и никога не е имала собствена армия. Островната страна не е в район със стратегическо значение, а и природните й ресурси са ограничени. Поради тази причина е малко вероятно да има необходимост от армия. Освен това населението й е едва 12 хиляди души, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.