Учените разкриха какво причинява кариесите

0
227

Оказва се, че не са наследствени, както се смяташе до скоро

Екип от учени най-после успяха да разкрият коя е причината за появата на кариесите.

кариесите
Оказва се, че не са наследствени, както се смяташе до скоро

Според австралийски и американски учени, причината за появата на кариесите съвсем не е генетично предразположение, както се смяташе преди.
Оказва се, че сред основните причини, които водят до появата на кариесите, е неправилната грижа за устната кухина и нездравословният начин на живот.

За да достигнат до тези изводи, екипите от учени са взели натривки от устната кухина на близнаци. 205 от тях са били еднояйчни, а останалите 280 – двуяйчни близнаци.
Това е позволило на екипа от специалисти да открият различията в генетичните особености на оралния микробиом у децата, които се развиват в сходни условия.

Така учените стигнали до извода, че част от микрофлората действително е наследствена. Това обаче далеч не засяга онази част, която е свързана с появата на различни увреждания на зъбите, в това число и кариесите.



Специалистите са установили, че с напредването на времето, процентното съотношение на микробите, които родителите са предали на децата си, значително намалява. Междувременно те забелязали, че се увеличава броят на викроорганизмите, които са свързани със заобикалящата ги среда.

Именно външните фактори са отговорни за съдържанието на стрептококи в устната кухина, които водят до развитието на кариеси, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.