Петимата тибетци ще върнат вашето здраве и стройна фигура (ВИДЕО)

0
811

Наричат ги Петимата тибетци. Те са вълшебни, защото правят чудеса с нашето здраве

По-старото поколение българи гледат скептично на редовното спортуване, защото така са били възпитани. За тях спорта е останал в годините в училище или в института.

Днес времената са различни. Във фитнеса могат да бъдат срещнати възрастни хора, надхвърлящи 50 и 60 години.

Йогата навлезе широко в нашия живот и увлече след себе си много млади, а  и стари. Това са редица упражнения, чиято задача е с правилно дишане да съживим всяка част от тялото – мускули, стави, сухожилия, органи.

Петимата тибетци
Петимата тибетци – чудна гимнастика

Онези, които са ходили на йога знаят, че част от упражненията са доста лесни за изпълнение, но голяма част от тях са прекалено сложни и изискват спортно майсторство.Затова ние предлагаме един полезен компромисен вариант, който носи творческото име Петимата тибетци.

Не само името има връзка с Тибет, но и самата същност на упражненията, които са открити в тази мистична и екзотична страна още в началото на 20 век от англичанин, докато пребивавал в древен тибетски манастир, а след това са представени в Англия.

Петимата тибетци е комплекс от 5 типа движения, които трябва да бъдат изпълнени по 21 пъти – това е сакралното число на тибетците.

За начинаещите е добре да изпълняват тези упражнения само по 3 пъти поне няколко дена, докато ги изучат добре, защото в източните упражнения детайлите играят особено важна роля.

Освен това, ако се натоварите от начало много, ще започнете да се задъхвате, а това е противопоказно за здравето, напомнят от сайта http://hranaizdrave.eu.

През определен интервал от време завишавайте тяхната повторяемост на 4, 5, 10 пъти … и така, докато достигнете до 21 пъти дневно.

Петимата тибетци
Петимата тибетци – уникални упражнения за здраве и за дълголетие

Движение 1 – Встъпително:

Стоите  прави със събрани крака, а ръцете ви са разтворени встрани на нивото на раменете.

Започвате да се въртите по часовниковата стрелка в кръг, без да събирате ръцете и без да разтваряте краката. В началото правите само 3 завъртания и след това изпълнявате упражнение 2.

Когато напреднете достатъчно, ще се завъртите 21 пъти, преди да направите второто упражнение.

Движение 2 – Базово:

Базовото движение служи като основа за останалите 4 типа упражнения, които се правят на земята.

На пода предварително сте сложили постелка – малък мек  килим, одяло, шалте или гимнастическа постелка.

Веднага, след като сте свършили изпълнението на първото упражнение, лягате на земята. Отпускате тялото, а ръцете поставяте до торса, като дланите ви лежат върху пода.

Вдигате краката нагоре, без да повдигате таза и да местите гърба. Дланите, долепени до земята, ще ви помогнат да се справите лесно.

Без да прекъсвате за почивка, започвате

Движение 3 – Издигане:

В поза на колене, държите изправен вашия торс. Ръцете ви са прилепнали към бедрата. Започвате да се накланяте назад и да се изправяте. Ръцете продължават да стоят на своето място – фигура 3.

Движение 4 – Раздвижване:

Сядате на вашата постелка с изпънати крака и изправен гръб. Разтваряте краката, така че ходилата да бъдат на ширината на вашите рамене.

Както сте с разкрачени крака, стъпвате с ходилата на пода и вдигате торса, сякаш сте направили мост назад. Трябва да постоите в това положение няколко секунди. Вижте картинка №4.

После се връщате плавно в изходно положение – седнали. Главата е прибрана напред, като допирате брадичката до гърдите.  По този начин – от 3 до 21 пъти.

Движение 5 – С главата надолу:

Това упражнение е противоположно на предходното.

Заемате поза като за лицеви опори – ръцете са поставени на ширината на вашите рамене. Главата е вдигната нагоре, а вие сте стъпили само на пръсти – фигура № 5.

Без да местите краката, както стоите на пръсти,  започвате да се издигате нагоре. Главата ви остава в ниското, а задните части са в най-високата точка. Когато достигнете до това положение, брадичката прибирате към гърдите. Дишате спокойно и оставате така няколко секунди.

Повтаряте от 3 в началото до 21 пъти.

Цялата серия Петимата тибетци  се прави бавно, спокойно и дишате внимателно. Тези движения разтягат всички ваши мускули. Навлиза кислород в тялото. Вие се чувствате отпочинали, заредени с енергия и умиротворени.

 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.