Така се прави убийствен домашен горнооряховски суджук (няма да погледнете купешкия)

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим!

Споделете, ако статията ви е харесала!

Този горнооряховски суджук става наистина нещо фантастично

Предлагаме ви рецептата за уникален домашен горнооряховски суджук. Сто пъти по-вкусен от купешкия става и затова си заслужава врътнята. Да, няма да ви лъжем, че се прави за нула време, но пък после ще пеете.

горнооряховски суджук

Вкусен, та дрънка е този домашен горнооряховски суджук

Трябват ни един килограм телешко месо, 25 грама сол, телешки черва, 2,5 грама черен пипер, един грам селитра, един грам захар, два грама кимион.

Първо трябва да си нарежем месото на късове от по 150 грама. После ги намазваме със сол и ги оставяме в хладилника за една нощ, за да се изцеди водата им.

На другия ден си смиламе месото на едро и го подправяме със селитрата, черния пипер, кимиона и захарта. Омесваме си добре месото заедно с подправките и пак го слагаме да престои в хладилника, но този път за три денонощия.

После отново смиламе месото, но този път на ситно и го пълним в сухите телешки черва, които предварително сме нарязали на парчета от по 40-ина сантиметра дължина. Завързваме ги хубаво в двата им края и за един час ги накисваме в топла вода. После ги оформяме на подкови.

Готовите суджуци ги окачваме на пръчки и ги оставяме да се сушат за около един месец. Запомнете обаче, че след първите 4-5 дни трябва да ги свалим и да ги натрупаме един върху друг, за да може да омекнат. Така ги оставяме за една нощ.

На другия ден ги валираме с една точилка и така в течение на две седмици, докато засъхнат и хубаво се оформят. После ги пресоваме 34 пъти през 7-8 дни като ги поставим между две дъски с някакви тежести за една нощ. Оформените суджуци ги оставяме да си изсъхнат добре и чак тогава сладко може да си ги хапнем.

Пожелаваме ви добър апетит и да ви е много вкусно на всички!

loading...Споделете, ако статията ви е харесала!

Моля споделете статията и я коментирайте! Благодарим

Един отговор to “Така се прави убийствен домашен горнооряховски суджук (няма да погледнете купешкия)”

  1. Николай В.В.

    апр. 15. 2018

    Обичам да експериментирам и ще изпробвам и тази рецепта. Знам, че всички известни продукти имат свои малки тайни и няма да питам за тях. Имам само един въпрос: при каква температура се извършва сушенето? Според мен това е изключително важно. Бих се радвал ако ми отговорите на имейла.

    Reply to this comment

Добавете коментар