Тези плодове и зеленчуци ще подготвят успешно организма ви за зимата

0
320

В момента те изобилстват на пазара

За никого не е тайна, че макар времето все още да е изключително приятно, зимата наближава.

зимата
В момента те изобилстват на пазара

За да нямате сериозни неприятности през зимата в здравословен план, е добре да подготвите организма си отрано.
По традиция именно есенният сезон е времето, в което се прибира реколтата. Тогава се събира и енергия за наближаващите студени месеци. Тогава активността е много по-ниска и безспорно приемът на плодове и зеленчуци – много по-малък.

Заради настъпващите климатични промени през зимата, организмът става много по-уязвим към различни вируси, болести и други неразположения на тялото.
Есента е прекрасен сезон, който разкрива множество краски – от тъмно зелено през тъмножълто до блестящо оранжево.

Несъмнено тези цветове идват да ви кажат, че сезонът предлага богато разнообразие от плодове и зеленчуци, които са изключително полезни за здравето ви. Колкото по-колоритни, са есенните плодове и зеленчуци, които консумирате, толкова по-добре за здравето ви.



Ето кои плодове и зеленчуци препоръчват специалистите да хапвате през есента, за да подготвите организма си за зимата:

ТИКВА
За мнозина есента е любимият сезон именно заради възможността да се насладят на вкуса на тиквата. Тя е изключително полезна за здравето. Богата е на бетакаротин, фолиева киселина и витамин С. освен това тя е основен антиоксидант.
Редовният прием на тиква може да понижи сериозно риска от поява на рак. Тя осигурява стабилна защита на организма от сърдечносъдови заболявания. Семките на тиквата също имат висока хранителна стойност и са изключително полезни за организма. Те съдържат цинк и Омега-3 мастни киселини. Тиквата е подходяща не само за десерт. Тя може да бъде сервирана като основно ядене или пък гарнитура.

СЛАДКИ КАРТОФИ
Те също са изключително полезни за здравето заради високото съдържание на фибри и бетакаротин. Сладките картофи са много добър избор за хората, страдащи от захарна болест (диабет). Причината за това е, че се счита, че те са с нисък гликемичен индекс. На практика това означава, че въглехидратите в тях се освобождават бавно и по този начин не повишават рязко стойностите на кръвната захар. Така диабетиците могат да подържат стабилни нива на кръвната захар, дори и след консумацията на картофи.

КРУШИ
Изключително богати са на фибри. Дори да хапнете само една круша, получавате 4 гр. фибри, а това се равнява на половин чаша кафяв ориз. Благодарение на крушата можете да поддържате ниски нива на лошия холестерол и да подобрите контрола над кръвната захар.

ЯБЪЛКИ
Част от флавоноидите, съдържащи се в тях, са сред най-мощните антиоксиданти. Консумирайки ябълки автоматично намалявате риска от появата на сърдечносъдови заболявания и инфаркт, пише marica.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.