В никакъв случай не правете това след хранене

0
448

Време е да забравите за тези вредни навици

Обикновено хората допускат доста грешки след хранене, които предизвикват сериозни проблеми.

хранене
Време е да забравите за тези вредни навици

Сред тях са появата на метеоризъм (множество газове в червата), подуване на корема, тежест и др.
Всеки човек има различна култура на хранене и различни навици, изградени във времето. Някои от тях обаче са много грешни и водят до гореспоменатите проблеми, а и не само.

В следващите редове ще ви разкрием кои са най-често срещаните грешки, които хората допускат след хранене. Ето ги и тях:

Разходка
Много хора вярват, че разходката след хранене е полезна, но грешат. Истината се оказва съвсем различна и тя е, че ходенето след нахранване може да предизвика не само киселинен рефлукс, а и да влоши процеса на храносмилане. Съветът на специалистите по хранене е да изчакате да минат поне 15-20 минути и едва след това да се разходите.



Плодове
Много хора вярват, че е полезно да се консумират плодове след нахранване. Това схващане обаче е изключително грешно. Истината е, че когато приемете плодове след основното си хранене, те влизат в контакт с него и вкисват или ферментират. Този процес на свой ред нарушава храносмилането. Ако държите да хапнете плод, трябва да го направите или 1 час преди храна, или 2 часа след това.

Чай
Много хора пият чай, след като са се нахранили. Този навик също е много грешен, тъй като чаят съдържа киселини, които се свързват с желязото в организма и пречат на усвояването му.
Най-подходящото време за прием на чай, е 1 час след нахранване.

Сън
Вероятно често ви се случва да искате да поспите сладко, след като вече сте се нахранили. Този навик обаче също е много грешен и е добре да забравите за него. Когато сте в легнало положение част от храносмилателните сокове потичат обратно към хранопровода. Този процес води до появата на киселини. За да избегнете този проблем, не лягайте да спите, ако не са минали поне два часа от нахранването.

Отпускаща вана
Звучи чудесно, нали? Но не е никак полезна след нахранване. На практика топлата вода увеличава притока на кръв към крайниците и като цяло към повърхността на тялото. На практика по този начин притока на кръв в стомаха намалява значително. Ако все пак държите да вземете вана или горещ душ, то е най-добре да го направите поне 30 минути след като сте се нахранили.

Пушене
Запалването на цигара след храна предизвиква синдрома на раздразненото черво. Освен това оказва негативно влияние върху работата на мускулите на дебелото черво, които са натоварени със сериозна отговорност в крайния етап на храносмилането, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.