Внимание! Това лекарство се използва масово, а предизвиква инфаркт

0
313

Специалистите са категорични, че трябва да бъде изтеглено от аптечната мрежа

Вероятно ви звучи стряскащо, но е факт, че това лекарство, което мнозина използват ежедневно, предизвиква инфаркт.

лекарство
Специалистите са категорични, че трябва да бъде изтеглено от аптечната мрежа

Най-тревожното в случай обаче е фактът, че колкото повече доказателства се натрупват за вредата и опасностите на тези лекарства, толкова по-агресивна става тяхната реклама.
Британски специалисти в областта на клиничната фармакология апелират едно от обезболяващите лекарства да бъде иззето от аптечната мрежа.

Става въпрос за медикамента Диклофенак, който мнозина използват ежедневно, за да се справят с измъчващата ги силна болка.
Медикаментът представлява аналгетик от групата на нестероидните противовъзпалителни средства.

В своя разработка от 2006 година, двамата специалисти са доказали, че редовната употреба на този медикамент, увеличава с 40% риска от появата на инфаркт и други сърдечносъдови проблеми.
Това означава, че рискът при приема на това лекарство, наистина е много голям. Мнозина обаче продължават да употребяват този медикамент, без да си дават сметка за опасността.



Анализът, направен от авторите на изследването сочи, че въпреки предупрежденията Диклофенакът продължава да е най-често изписваното обезболяващо в 15 държави в световен мащаб.
В други 74 страни пък присъства в националния списък с лекарствени средства от първа необходимост.

Наблюденията сочат, че този медикамент се приема с еднаква честота както от хората в слабо развитите страни, така и от тези, живеещи в най-развитите страни.
Много притеснителен факт в случая е, че информацията за опасностите, които крие този медикамент, изобщо не е стигнала до практикуващите клиницисти.

Двамата специалисти твърдят, че е крайно време Диклофенакът да бъде изключен от националния списък с лекарствени средства от първа необходимост. Освен това медиците са категорични, че разполагат с достатъчно доказателства, за да може този медикамент да бъде изтеглен от световните фармацевтични пазари.

В интервю за „Дейли телеграф“ представител на британския лекарствен регулатор посочва, че при преобладаваща част от пациентите обезболяващият ефект от този медикамент превишава в пъти рисковете от появата на странични ефекти.

Поради всички тези причини, хората, приемащи това лекарство трябва да знаят, че не бива да го вземат дълго време и трябва да се ограничат до максимално ниски дози.
Хората, прекарали инфаркт трябва да знаят, че дори и най-краткия прием на популярни обезболяващи препарати, крие сериозни рискове за здравето и живота им.

При все, че проведеното проучване има наблюдателен характер, специалистите са категорични, че приемът на нестероидни противовъзпалителни препарати от хора, страдащи от сърдечносъдови заболявания, трябва да бъде сведен до минимум.
Най-добрият вариант е те изобщо да не припарват до подобни медикаменти, имайки предвид огромните рискове, които крият, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.