Марианската падина – неразгаданата мистерия

0
506

Марианската падина е считана за едно от най-загадъчните и все още твърде слабо изследвани места на планетата

Със своята дълбочина от 11 022 м Марианската падина е и най-дълбоката известна до момента точка в Световния океан, намираща се в западните води на Тихия океан, недалеч от Северните Мариански острови в Микронезия. Представлява 2550-километров тектоничен разлом със стръмни склонове и плоско дъно, където налягането достига до шокиращите 108,6 МПа.

марианската падина
Марианската падина е считана за едно от най-загадъчните и все още твърде слабо изследвани места на планетата

Първото научно изследване на Марианската падина е през 1875 година, когато е осъществена научната експедиция „Challenger“, по време на която е измерена дълбочина от 8184 м. През 1899 година тя е последвана от „Challenger II“, в рамките на която чрез ехолокация е измерена нова дълбочина от 9636 м. През следващите години са извършени редица измервания, които в крайна сметка успяват да прецизират точната дълбочина от 11 022 м, използвайки напредъка на технологиите.

Първото спускане на човек до Марианската падина е осъществено през 1960 година от швейцареца Жак Пикар и американеца Дон Уолшдо, които я достигат с батискафа „Триест“ и установяват, че тя е обитавана от редица организми, способни да съществуват при подобни екстремни условия. 52 години по-късно (през 2012 година) канадският режисьор Джеймс Камерън става третият човек в историята, спуснал се до нея с батискафа „Deepsea Challenge“.



loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.