Ето как метаболизмът се влияе от възрастта

0
244

На 20-годишна възраст човек е в най-добрата си форма

Едва ли ще се изненадате от факта, че метаболизмът до голяма степен е зависим от възрастта.

метаболизмът
На 20-годишна възраст човек е в най-добрата си форма

Без значение дали осъзнавате или признавате, тялото ви минава през огромни промени с напредването на възрастта и метаболизмът е една от тях.
Вероятно и самите вие сте забелязали, че нищо не е както преди. Няма никакво съмнение, че колкото повече напредва възрастта, толкова повече стават здравословните проблеми.

Вероятно си давате сметка, но твърде късно, че на 20-годишна възраст тялото ви е било в най-добрата си форма. При все, че като цяло не може да се отрече, че това до голяма степен зависи от генетиката, метаболизмът е най-бърз на тези години.
При все, че ядете колкото ви душа иска, върху тялото ви не се лепят излишни килограми.

За съжаление обаче са малцина щастливците, които могат да се похвалят със същия бърз метаболизъм и с напредването на възрастта.
На 30-годишна възраст нещата вече стоят по съвсем различен начин. Метаболизмът определено започва да забавя темпото, колкото и да не ви се нрави това.



Той вече не е толкова бърз, все по-рядко ходите до тоалетна, а и отслабването не е толкова лесно, както преди. Имайте предвид, че с всяка следваща година този проблем ще се задълбочава все повече и повече. Тъй като тялото ви спира развитието си, вие започвате да губите и мускулна маса. Ако искате да забавите този процес, е добре да заложите на по-сериозна физическа активност.

Когато достигнете 40-годишна възраст картинката вече ще изглежда по съвсем различен начин. Ще можете да забележите дори с просто око, че скоростта на повечето процеси в тялото, е намаляла значително. Каквото и да правите, не можете да върнете бързината му като на 20-годишна възраст.
Липсата на прогестерон и естроген оказва директно влияние върху месечния ви цикъл и репродуктивната ви система.

Около 50-годишна възраст месечният цикъл спира. Това пък води до своите неприятни последствия. Със сигурност дамите, които са минали през този период са наясно, че той не е никак лесен. Освен, че води до наддаване на килограми, този период се характеризира и с допълнителна нервност.

Мускулите в тялото започват бавно да се заменят с мастни натрупвания. Това до известна степен се дължи и на забавянето на метаболизма. За да избегнете появата на нови проблеми, свързани с наднорменото тегло, е добре да намалите значително калорийния прием.

Имайте предвид, че най-големият враг на метаболизма ви, е застоелият начин на живот, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.