Тези признаци издават, че страдате от дефицит на желязо

0
1099

Липсата на желязо оказва пряко влияние и върху емоционалното състояние

Често пъти признаците, алармиращи, че страдате от дефицит на желязо биват пренебрегвани, а това води до задълбочаване на проблема.

 

дефицит на желязо
Липсата на желязо оказва пряко влияние и върху емоционалното състояние

Анемията е един от очевидните признаци, крещящи, че страдате от дефицит на желязо. Този проблем обаче води и до други последствия, с които е добре да сте запознати.

Ето и симптомите, които издават, че страдате от дефицит на желязо и е добре да им обърнете внимание:

Умора и слабост
Постоянно усещате умора и слабост, без значение колко дълго сте спали. Можете да заспите навсякъде и по всяко време, а сутрешното събуждане и ставане от леглото са ви много трудни. Обикновено тези усещания се дължат на недостиг на желязо. Именно то е веществото, натоварено със задачата да транспортира кислорода до клетките. Недостатъчното му количество възпрепятства правилното функциониране на клетките.



Лошо настроение и ниска работоспособност
Истината е, че липсата на желязо оказва пряко влияние върху емоционалното състояние. Именно поради тази причина се смята за нормално да сте в лошо настроение или да изпаднете в депресия, когато страдате от недостиг на желязо.
Добавяйки и умората последиците стават още по-тежки. В такива случаи се стига до сериозни затруднения на работното място, при изпълнението на ежедневните задачи и с учението.

Памет
Имайте предвид, че дефицитът на желязо оказва пагубно въздействие върху паметта и концентрацията.
На практика, ако сте изпаднали в това състояние ще ви е два пъти по-трудно да си вършите работата. Ще започнете да губите бързо мотивация дори и за любимите ви занимания.

Косопад и чупливи нокти
Един от признаците, издаващи, че страдате от дефицит на желязо, са чупливите ви нокти. Обикновено в такива случаи те се изтъняват твърде много и се получават бели петна в близост до кожичките.
Косопадът в този случай е причинен от липсата на достатъчно кислород в кръвта, достигаща до главата.
Това води до невъзможност да подхрани корените на косата.

Сърцебиене
Ако често получавате сърцебиене дори и в състояние на покой, то този проблем вероятно се дължи на недостига на желязо.
Когато кръвта ви не функционира правилно, то на сърдечносъдовата система й се налага да полага много повече усилия, за да успее да я изтласка до всеки орган.
Недостигът на желязо не е шега работа. Той може да предизвика аритмия, тахикардия и дори инфаркт на миокарда.

Виене на свят
То също е една от последиците от недостига на кислород в клетките. Освен това може да чувствате и недостиг на въздух (полипнея), пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.