Енциклопедия на здравословното отслабване: 12 тайни, които спомагат за успех

0
557

Има много схващания за здравословното отслабване, които не са ефективни и са по-скоро легенди, отколкото истина

Когато искате да постигнете успех с продължителен ефект, а здравословното отслабване ви изглежда непостижимо, не допускайте да се отчайвате. Има много схващания, на които се облягаме и наистина не водят до резултат, а повечето от нас все не могат да намерят верния път.

Може би тези 12 тайни ще променят гледната ви точка и ще ви помогнат за целта:

  1. Диетични храни и напитки
отслабване
Отслабване

Ако все още не сте обърнали внимание, повечето от тях са нищо повече от един търговски трик. Съзнавате, че няма как да свалите килограми с консумацията на диетична кола, нали? Вероятно просто си затваряте очите за действителните факти, в желанието си да не се лишавате прекомерно. Тези послания за 0 калории точно това ви внушават, че може спокойно да не правите драстични промени в режима си и кантарът да показва по-малко число. Освободете се от тази илюзия, време е!

  1. Често или рядко хранене

Напоследък това вече е спорен въпрос, въпреки загнездилите се категорични твърдения, че е по-удачно да се храним често и по малко. Най-важно за здравословното отслабване е организмът да получава необходимите му нутриенти. За него не е от особено голямо значение дали ще ги поеме наведнъж или ще му ги осигурявате през час. Обаче второто може да се окаже по-сериозен проблем за вас, свързан с бързо пригладняване, залитане към вредни продукти и хаос в организацията.



Ключовият момент е с какво точно храните тялото си. Ако то е задоволено с пълноценна порция, няма да ви подава сигнали скоро след това, че не се е заситило.

  1. Количеството е златното правило

Когато стремежът е да влезем във форма бавно и с щадящи методи, ние трябва да приемем, че понякога ще се поддаваме на любимите си изкушения. Ако се измъчвате непрестанно, диетата ви няма да ви носи радост и удоволствие от постигнатото, което означава, че може да се провалите. Златното правило е да съблюдавате количеството. Ако ви се яде парче торта, направете я с полезни заместители или просто си хапнете малко от тази, с която сте свикнали.

  1. Спортът – задължителен инструмент?

За щастие на онези, които го ненавиждат, не, той не е задължителен. Спортът може да ви даде много. Благодарение на него ще поддържате тонуса си, ще качите допълнително мускулна маса, което ще удари рамо и на изгарянето на калории, ще сте по-млади. Но ако не ви е на сърце, не се насилвайте прекалено. Може да измислите варианти, които ще ви доставят приятно забавление – танцувайте, разхождайте се, разтягайте се, плувайте. Не е казано, че трябва да гоните олимпийски резултати.

Компенсирайте и с продукти за отслабване, които съдържат L-карнитин, зелен чай, цинк. С тях ще регулирате повишения апетит и ще стимулирате свалянето на подкожните мазнини.

  1. Кантарът подвежда

С него трябва да се борави внимателно и без да се фиксираме в килограмите. Имайте предвид, че когато тренирате и прилагате действия за загубата на мазнини, мускулите увеличават своята маса. Ето защо, ако нямате много килограми за сваляне, едва ли ще виждате съществена разлика всяка седмица. Кантарът не е никакъв стимул и не бива да ви бъде основна отправна точка. Препоръчително е да мерите обиколките си и да следите по дрехите си.

  1. Без йо-йо ефект

За да го избегнете не трябва да сваляте повече от 1-2 кг на седмица, което при здравословното отслабване поначало е немислимо. Ако се борите с излишни 5-10 кг, сигурно ще ви трябват около 3-4 месеца, за да се отървете от тях. Приемете го като кауза, с която ще подобрите храненето си и промяната ще рефлектира върху целия ви живот.

Ако вместо да следвате умерено темпо, започнете да си създавате стрес и безумни ограничения, вие няма да се окажете победители накрая. Гладът е по-силен от вас, бъдете по-хитри и със стратегия, за да се справите със задачата си.

  1. Край на глада

Ако сте от дамите, които не могат да гладуват, не сте ли се замисляли, че съществува проблем и този подход е крайно нежелан за вас? Някои хормонални и метаболитни разстройства са свързани с прилошаване и невъзможност да се издържа на глад, което не е престъпление. Вслушването в тялото винаги е от полза и носи ценна информация. Може да си наложите да гладувате, да го изтърпите, но какво ще постигнете, освен кратковременни резултати? Също така не забравяйте, че това се отразява на цялостния ви психически и физически баланс.

  1. Изобилие от зеленчуци

Те могат да ви съдействат при здравословното отслабване, защото лесно се съчетават с основните хранения, заемат място в корема ви, а и ви даряват с фибри. Яжте салати, супи и задушени зеленчуци до насита, без да се притеснявате, че може да прекалите с тях.

  1. Протеините са задължителни

Не бива да се допуска те да липсват в менюто, защото така трудно ще свалим мастна тъкан, а и ще загубим мускули. Протеиновите източници могат да са с растителен или с животински произход – това вече е въпрос на личен избор.

  1. Не пренебрегвайте мазнините

Те често са обвинявани като причина за напълняването, а тяхната роля е много значима. Ако бъдат редуцирани напълно, ние ще изпаднем в хормонален дисбаланс, което автоматично ще се отрази на теглото, в посока към покачване.

  1. Сезонът на отслабването

Няма такъв, защото от значение е какво правим през по-голяма част от годината. Нали сте чували онази сто процента вярна приказка: „Не е важно как се храниш между Коледа и Нова година, важен е периодът между Нова година и Коледа“. Метаболизмът понякога се забавя през зимните месеци, но и това има своя смисъл и не означава, че не може фигурата ви да изглежда перфектно. Ако се придържате към мерките, които сте въвели, ще се наслаждавате на отражението си в огледалото, независимо дали е януари или август.

  1. Закуската

Тук хората обикновено се разделят в две групи: привърженици на закуската и въздържатели. Няма универсален принцип, въпреки честите твърдения, че без нея не може. Следвайте своите навици, нужди и ритъм на делника. Това е индивидуална специфика, именно от която зависи ще закусвате или не. Ако работата ви не е напрегната или се чувствате по-добре да стартирате само с кафе, съобразявайте се единствено с това. Но ако усещате, че не може да излезете навън, ако не сте закусвали, непременно си осигурете дажбата.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.