Д-р Татяна Николова даде ценен съвет как да изберете прясна риба за Никулден

0
268

Не се двоумете да подадете сигнал при нередности

Предвид традициите, според които на Никулден се консумира риба, д-р Татяна Николова от Българската агенция по безопасност на храните, разкри как да сте сигурни, че рибата, която купувате е прясна.

Никулден
Не се двоумете да подадете сигнал при нередности

Имайки предвид традицията българинът да сложи на трапезата си риба за Никулден, немалка част от търговците се опитват да пробутат застоялата риба като прясна.
Благодарение на съветите на д-р Татяна Николова ще можете лесно да се ориентирате дали рибата, която ви предлагат наистина е прясна или се опитват да ви измамят.

Д-р Николова, която е началник на отдел в Дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните разкри, че първото нещо, което трябва да погледнете, са очите на рибата.

Ако тя е прясна, то очите й трябва да са бистри и освен това изпъкнали, а хрилете – розово-червени.
Освен това д-р Николова посъветва потребителите да купуват рибата за трапезата за Никулден от регламентирани производители, а не от временни пазари, които са твърди съмнителни.



Д-р Николова допълва, че прясната риба винаги е покрита с тънък пласт слуз. Ако този пласт е по-плътен, това е сигурен знак, че рибата не е прясна за каквато ви я предлагат, а е престояла по-дълго време.

Люспите на рибата също са знак, по който можете да разпознаете откога е. те трябва да са плътно прилепнали към мускулатурата, ако рибата е прясна. Трябва да са блестящи и да нямат разкъсвания.

Що се отнася до хрилете, то те трябва да са розово-червени на цвят.
Ако рибата наистина е прясна коремната й кухина не трябва да е надута. Това можете да проверите много лесно като натиснете отгоре с пръста. При прясна риба вдлъбнатината, която се е получила от натиска, изчезва много бързо.

Всеки потребител, който изпитва известни съмнения по отношение на качеството на рибата или пък се съмнява, че търговецът разполага с необходимите документи за произхода й, могат да подават сигнали към Българската агенция за безопасност на храните.

Д-р Татяна Николова посъветва това да се случва на сайта на агенцията или на горещия телефон.
На свой ред те ще предприемат необходимите действия. Тя уверява, че от агенцията ще реагират на всички сигнали, които са подадени във връзка с безопасността и качеството на храните и в частност рибите, пише Блиц.

Според народните вярвания на трапезата за Никулден най-добре е да има шаран. Запазете една люспа от него, изсушете я и я сложете в портмонето си. Така тя ще ви носи стабилни доходи и късмет през цялата година.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.