Древните мозайки пазят от зли сили и от зла орис

0
532

Уникалните древни мозайки не са били само за украса. Те имали неочаквана употреба – били използвани и като защита от злите очи

Уникалните древни мозайки от Древен Рим привличат погледите на туристите и на археолозите.

mozaika
Освен за красота, древните мозайки предпазвали от зла орис

Стана ясно, че освен за красота и за изящество, те били използвани за защита от зли сили и от лоши очи.

С тази неочаквана теза излезе преди броени дни екип учени. Те изучавали различните въздействия на ритуалните и магически свойства на античните мозайки, разкри Актуално.

Експертите попаднали на различни археологически артефакти. В тях била описана мощта и символиката, вложена при изработване на древните мозайки. Те били широко прилагани при пресъздаване на религиозните обичаи и ритуали в Древен Рим.



По думите на Лус Нейра, професор от Университета „Карлос Трети“ в Мадрид, Испания, древните мозайки са били използвани като отлично средство за защита срещу лош късмет. Също така от уроки от зли очи, освен че са изключително изящно средство на изкуството.

Учените открили, че антични мозайки са открити само в домовете на най-богатите римски легионери, най-знатните членове на обществото и най-височайшите особи. Най-широко срещаните мотиви при изработката на мозайки са брачните взаимоотношения или военни действия.  В тях са вплетени магични детайли, които да предпазят дома от зла орис и уроки.

Вярвало се е, че тази ритуални орнаменти са предпазвали от действието на зли духове. Такива са например изобразено око, в което е забито копие, а около него са нарисувани животни или различни надписи.

В коридорите на древните римски домове са били изобразявани персонажи с характерни и несъразмерно големи фалоси, които би трябвало да стряскат хората със зли очи, поканени в тази къща.

Подобни представители на древните мозайки са тези от остров Кефалония в Гърция, на които е представен мъж, който се задушава от чувството на злоба и завист след като е видял дома, в който е попаднал.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.