Честит Имен Ден на 11 януари 2015 г.!

0
586

Поздравления за всички, които имат имен ден на 11 януари, защото носите името на един изключително праведен и духовно извисен християнин!

Наричат го Свети Теодосий Велики, защото сред многото праведни християни той успял да достигне до огромни духовни висоти. Подобно духовно извисяване се постига с изключително постоянство, дълбока вяра и убеденост, че да служи на Всевишния е огромна отговорност.

От ранна възраст Свети Теодосий Велики искал да се отдаде на монашески живот. А благочестивото семейство, в което се родил, не се противопоставило на неговите възвишени духовни пориви.

Преди да се установи на едно място, Свети Теодосий Велики направил дълга обиколка по светите места на Йерусалим.

Когато минал през Антиохия, родното място на много християнски светици и светци, Свети Теодосий Велики се отбил при Свети Симеон Стълник.teodosi-sv
Свети Теодосий Велики

Докато го благославял, Свети Симеон Стълпник предсказал, че чрез своето постоянно служение, един ден Свети Теодосий Велики ще се превърне във велик духовен пастир.

След като приключила поклонническата обиколка на Свети Теодосий Велики, той се установил в пустинята до Витлеем. Там намерил удобна пещера, в която се настанил и започнал да прекарва дните си и част от нощните часове в усилени молитви.

Докато се молел,  съзерцавал и осъзнавал Божиите творения и цялата духовна благодат,  Свети Теодосий Велики започнал да придобива качествата на проницател и на чудотворец.

Не след дълго славата на праведният и духовно извисен монах  се разнесла из цял Витлеем.

Около пещерата на Свети Теодосий Велики започнали да се събират много хора и монаси.

По волята Божия той основал монашеско братство, към  което се присъединили монаси от различни националности – арменци, грузинци, гърци.

Монашеското братство започнало да се разраства. Появили се редица храмове.

Свети Теодосий Велики установил практиката на монашеските общежития, които започнали да се изграждат около църквите и манастирите, в които братята монаси намирали подслон.

teodosii-sv
Имен ден празнуват производните на името Теодосий

Заради тази нова практика в живота на вярващите, въведена от Свети Теодосий Велики, той бил назначен от йерусалимския патриарх за архимандрит на всички общежития в Палестина.

По същото време живял и друг свят християнин – Свети Сава Освещени, който бил определен от йерусалимския патриарх да наглежда, да изповядва и да напътства пустинниците. Свети Сава Освещени почитаме на 5 декември, заедно с празнуващите своя имен ден.

Освен монасите, които се молели и служили на Всевишния, в монашеските общежития намирали подслон и грижи болни и страдащи. За някои от тях лично се грижел Свети Теодосий Велики.

Животът на праведния Свети Теодосий Велики продължил цели 105 години (424 – 529).

След като предал Богу дух, светите мощи на Свети Теодосий Велики били положени в пещерата в пустинята, в която живял известно време и в която получил от Всевишния  много духовни дарове. Те били чудотворни.

Когато писали неговото житие и литургии, монасите наричали Свети Теодосий Велики “изпратен от Бога”, “дар от Бога”, не само защото името му в превод от гръцки означава подарък от Всевишния, но и защото усилено работил през целия си живот за укрепване  на монашеството.

Поради тази причина освен името Теодоси, Теодосий, Теодосия, Теди и  Тео, имен ден празнуват Божидар, Божидара, Богдан, Богдана, Дарин, Дарина.

На  11 януари почитаме и друг значим християнин – Свети Теодосий Антиохийски. За него научете ТУК. 

сподели бутон

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.