Запознайте се с първите симптоми на новия грип

0
360

Поваля за броени часове

Новият грип вече взе първата си жертва у нас. Специалистите алармират, че пикът на грипните заболявания се очаква в края на януари и началото на февруари.

грип
Поваля за броени часове

В този ред на мисли е добре да вземете мерки, за да не попадате в плен на коварния грип. Разбира се вече е твърде късно за противогрипните ваксини, но пък бихте могли да направите нещо, за да повишите имунитета си.

Най-малко например бихте могли да взимате превантивно витамин С всеки ден. Ако не обичате хапчетата, то най-лесния начин е да изпивате всяка сутрин прясно изцедения сок от един лимон.

За разлика от настинките, които засягат основно горните дихателни пътища, коварният грип се лекува много по-трудно. Той може да ви повали за часове. Два часа са му напълно достатъчни, за да засегне сериозно организма ви.



Първите симптоми, които се появяват, когато ви повали грип, са главоболие, тежест в белия дроб, суха кашлица, болки в гърлото, мускулни болки, ставни болки, дразнене от светлина, трудно успявате да станете от леглото и се чувствате отпаднали.

Проф. Тодор Кантарджиев посочва, че когато тези симптоми се появят и положението се утежни само в рамките на няколко часа, то можете да сте повече от сигурни, че сте попаднали в плен на коварния грип.
Специалистът посочва, че в тези случаи би било добре в рамките на 36 часа от появата на първите симптоми, да вземете противогрипно лекарство.

Той посочва, че не се препоръчва приемът на антибиотици при наличието на грип. Тези медикаменти се предписват само в случай, че инфекцията е бактериална или пък се е усложнила до такава. В противен случай приемът на антибиотици е напълно безсмислен, категоричен е той.

Трябва да бъдете много отговорни по отношение на хигиената. Не пипайте всичко, което се изпречи пред очите ви. Имайте предвид, че грипният вирус е изключително устойчив. Когато попадне във външна среда – обикновено върху някакъв предмет, може да оцелее до четири часа.
Често пъти именно по този начин се пипва грипът – някой се изкашля, след това пипне някакъв предмет, без да е измил ръката си, вие го пипате и вече сте си хванали вируса.

Вирусът на коварния грип може да се предаде и след здрависване. Поради тази причина специалистите съветват да избягвате здрависванията с вашите познати през периода, в който съществува голяма опасност да се заразите от грип.
Най-уязвими на всички форми на грип са малките деца, бременните жени, хората с хронични заболявания и възрастните хора над 60-годишна възраст, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.