Проф. Тодор Кантарджиев с шокиращи новини за новия грип

0
278

Специалистът призова началниците на лечебни заведения да имат готовност да приемат такива случаи в Неврологичните отделения

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев, съобщи шокиращи новини за новия грип.

грип
Специалистът призова началниците на лечебни заведения да имат готовност да приемат такива случаи в Неврологичните отделения

Той предупреди, че преобладаваща част от случаите на заболели от грип, са от новия щам. В подкрепа на думите си проф. Кантарджиев посочи, че Националната референтна лаборатория е доказала нов щам на вирус от групата Б – „Виктория“ в четири проби от област Сливен.

От общо 300 изследвани проби, положителните резултати са сто. Проф. Кантарджиев посочи, че това е ясен знак, че има епидемично разпространение.
Изненадващото в случая е, че 84% от изследванията са от групата Б, а още по-изненадващо е, че в по-голямата си част са щам „Ямагата“. Само 12 щама са от група А.

Проф. Кантарджиев посочи, че се наблюдават сериозни усложнения, засягащи основно нервната система при страдащите от грип от група Б. Положението никак не е за подценяване, посочи още той.



В този ред на мисли специалистът призова началниците на лечебни заведения да имат готовност да приемат такива случаи в Неврологичните си отделения.
На този етап са пет областите, за които има данни за завишена заболеваемост. Това са София, Пловдив, Бургас, Сливен и Благоевград.

Проф. Кантарджиев посочи в изброените по-горе области да се следват внимателно инструкциите от Центровете по заразни и паразитни болести. Той посъветва да се следи много внимателно бурното начало на грипа. Симптомите не бива да се подценяват в никакъв случай. Още при първите такива, най-добре е да се потърси лекарска помощ, а не да се пробват различни методи на самолечение.

Междувременно стана ясно, че наред с грипа от тип А и Б в страната върлуват и още редица вируси. Някои от тях протичат почти като грипа, което вкарва в заблуда голяма част от заразените.

Вирусът, наподобяващ грип, който специалистите наричат фалшив грип започва остро. Може да вдигнете внезапно висока температура, която може да надвиши 39 градуса. Освен това тя е придружена със зачервявания на очите, болки в тялото и обща отпадналост.

Справка в информационната система за грип и остри респираторни заболявания сочи, че към началото на януари по около 4 хиляди души на седмица са заболявали от различни зарази.
Най-висока заболеваемост е отчетена при децата до 4-годишна възраст.

Хората обаче трябва да са наясно, че наред с коктейла от вируси, се разпространява и истинския грип, при това преобладаващо новият тип. Възрастните хора, страдащите от сърдечносъдови проблеми, както и пациентите с хронични заболявания, трябва много да се пазят, пише pik.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.