Имате напукани устни? (може да се касае за сериозен здравословен проблем)

0
806

Не подценявайте напуканите устни. Особено, когато този проблем се появи в по-топло време. Вземете мерки и се погрижете добре за своето здраве

Най-често от напукани устни страдаме през зимата. Леденият въздух наранява фината кожа на устата. Тогава задължително трябва да слагаме крем, балсам или вазелин.

напукани устни
Не подценявайте напукани устни

Но ако кремът или балсамът не са подходящи за вашия тип кожа, можете да получите алергична реакция. Или пък кожата на устните да се изсуши повече.

Лекарите казват, че ако страдате от напукани устни, първият здравословен проблем е липса на витамини. Ако през ранната пролет се появи този проблем, вашата имунна система е силно изтощена от зимата. Трябва да започнете прием на витамин С.

В същото време е важно да обърнете внимание на вида храна, която приемате. Ако тя е бедна на витамин D, вашите устни също могат да започнат да се цепят.Жизненоважният витамин D набавяме от слънцето. През студените дни трябва да приемате достатъчни количества океанска риба – скумрия, херинга, защото са богати на полезни аминокиселини и на витамин D.

През топлите месеци появата на напукани устни може да бъде свързана с настинка. Често пъти през лятото потни се крием в студени стаи или пускаме климатика да изстуди помещението. Напуканите устни могат да бъдат придружени и от появата на херпес.

Отново през топлите месеци напукани устни се появяват от прегряване и при дехидратация. Задължително трябва да се пият много течности, включително солен айран. Той задържа влагата в тялото по-дълго време.

Причината за напукани устни може да бъде липсата на хигиена. Ако сте пили от замърсена чаша или сте се хранили с не добре измити прибори. Ако инструментите на вашия стоматолог не са били добре почистени. Ако сте правили почистване на помещения, в които е имало мишки и плъхове – тавани и мази, вашите устни пак могат да се напукат от мръсотията.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.