Поверия и обичаи за днешния празник

0
446

Хапват се 40 залъка хляб и се отпиват 40 глътки вода

На 9 март Българската православна църква почита голям празник.

Младенци
Хапват се 40 залъка хляб и се отпиват 40 глътки вода

Този ден е посветен на 40-те войника от арменския полк в гр. Севастия. По време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.), те загиват за своята вяра след като понасят велики мъчения.

В църковния календар този празник е известен като Четиридесет мъченици Севастийски. Сред народа той е познат още като Свето четирси, Св. четиресе и Младенци.
Младенци е част от обредната поредица за посрещането на пролетта. Те символизират възраждането на природата и новото начало на земеделския сезон.

Празникът Младенци се чества на 9 март и съвпада с църковния празник Четиридесет мъченици Севастийски. Именно поради тази причина се срещат и гореизброените наименования на празника.



Според народните предания на 9 март Господ удря с тоягата си 40 пъти по земята. Той прави това, за да я събуди за настъпването на пролетта. Това разбуждане се усеща първо от 40 вида животни и едва след това от всички останали. Тези 40 животни излизат от зимовищата си, а останалите ги последват по-късно – на Благовец.

Сред тези животни е и свещената за българина змия, за която се смята, че е образ на предците ни. Поверието гласи, че на Младенци змиите се размърдват и се обръщат да спят на другата страна. Събуждат се чак на Благовец и тогава излизат навън.

За земеделците на този празник най-важни са воловете, които са на особена почит в земеделието, защото са основни помощници.
Твърди се, че на този празник воловете свалят 40-те пояса, които стягат силната им снага.

Именно поради тази причина на празника земеделците не впрягали своите волове да работят, а раздавали обредни хлябове за тяхното здраве.
Навръх празника момите сеят в градините си босилек, тъй като уханието му се свързва с моминската хубост и обаяние.

Вярвало се, че босилекът посаден на този празник, притежава магическа и лековита сила. Освен това уханието му било много по-силно.
Основната роля на този празник е отредена на обредния хляб. Той служи като ценен дар и жертвоприношение, тъй като е универсален символ на благополучие и плодородие.

Във всички райони на страната на този ден се раздава обреден хляб, който се нарича на името на празника – Младенци. Нарича се за здраве на децата, най-вече за да не боледуват от шарка.
На този ден на трапезата се слагат 40 червени чушки пълнени с боб, 40 сарми, 40 чаши с вино и още толкова с ракия. Изяждат се 40 залъка хляб и се отпиват 40 глътки вода.

Имен ден празнуват Младен, Валери, Валерия, Вивиян и техните производни, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.