Внимание! Това са ранните предупредителни симптоми, алармиращи за рак на гърдата

0
458

Много е важно да вземете превантивни мерки

Коварният рак на гърдата, както повечето заболявания има ранни предупредителни симптоми.

рак на гърдата
Много е важно да вземете превантивни мерки

За съжаление обаче те често биват пренебрегвани. Именно поради тази причина в немалка част от случаите, болестта рак на гърдата става причина за фатален край.

В следващите редове ще ви разкрием ранните предупредителни симптоми, които алармират за наличието на рак на гърдата. По този начин, ако евентуално се случи и на вас, ще можете да реагирате навреме.

Всеки един е наясно с факта, че колкото по-рано се открие дадено заболяване, толкова по-големи са шансовете то да се излекува.



Ето и някои от ранните предупредителни симптоми, алармиращи за рак на гърдата:

– Парене, сърбеж и зачервяване на зърната без видима причина;
– Твърда бучка в областта на подмишниците или на бюста;
– Нестихваща болка;
– Вдлъбнатини и трапчинки по бюста;
– Зърното или друга част от бюста ви придърпва;
– Зачервяване на определен участък от бюста;
– Внезапно потичане на секрет;
– Промяна във формата и размера на бюста;
– Портокалова кожа;
– Силно изразени вени;
– Прибиране на зърната;
– Асиметричност

Истината е, че можете да се предпазите от рак на гърдата, спазвайки няколко изключително елементарни правила, които за съжаление мнозина подценяват.

Ето кои са те:

Здравословно телесно тегло
Много е важно през целия ви живот да не допускате индекса на телесната маса да надвишава 25. Учените са стигнали до извода, че наддаването на тегло на средна възраст, увеличава значително риска от поява на рак на гърдата.

Алкохол
Ако консумирате минимално количество алкохол или пък изобщо не консумирате такъв, също помагате на своето здраве и държите коварното онкологично заболяване далеч от вас. Звучи доста стряскащо, но е факт, че приема дори на само една алкохолна напитка дневно, увеличава риска от появата на рак на гърдата с цели 25%.

Плодове и зеленчуци
Старайте се да консумирате колкото е възможно повече плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват в менюто ви всеки ден. Специалистите препоръчват горещо консумацията на всички видове кръстоцветни зеленчуци (броколи, брюкселско зеле, карфиол), тъмни листни зеленчуци (спанак, къдраво зеле и др.), домати и моркови.

Следете внимателно мазнините
Много е важно да сведете до минимум омега-6 мазнините като царевично, слънчогледово, шафраново и масло от памукови семена. Те са изключително наситени на транс мазнини и мазнини.

Заложете основно на приема на омега-3 мазнини чрез консумацията на мазни риби като скумрия, риба тон, пъстърва, херинга и сьомга, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.