Хиляди български деца са с проблеми на щитовидната жлеза (+съвети за здраве)

0
420

По време на медицинска конференция са изнесени тревожни факти. Повече от 400 000 български деца имат проблеми с щитовидната жлеза

Децата са на възраст от 12 до 18 години. Функцията на тяхната щитовидна жлеза е намалена. От тях 65% за първи път научават, че имат подобни проблеми.

щитовидната жлеза
Щитовидната жлеза е изключително важна

Темата на проведената медицинска конференция е „Йоден дефицит в България. Бременност и хипотиреоидизъм“. Водещи ендокринолози търсят решение на този здравословен проблем.

През последните години става ясно, че възрастта на страдащите от проблеми с щитовидната жлеза пада все повече. Преди 20 години средната възраст на заболелите е от 45 години и нагоре. Децата много рядко са изпитвали подобни здравословни неразположения. Днес това вече е проблем и на децата.

Ендокринологът проф. Боян Лозанов смята, че една от причините е намалената консумация на йодирана сол за сметка на хималайската. Според проф. Лозанов хималайската сол е богата на различни минерали, но в нея няма йод. През 90-те години на 20 век започва задължително обогатяване на готварската сол с йод.



В България районите около Черно море са богати на йод. Там населението почти не страда от проблеми с щитовидната жлеза, защото диша йодовите изпарения от морето. За сметка на това в планинските райони почвата е бедна на йод или там въобще той липсва. Населението от тези региони страда от проблеми с щитовидната жлеза.

Освен консумацията на йодирана сол, йод може да бъде набавен чрез различни хранителни добавки. Но проф. Лозанов обяснява да не се допуска пренасищане на организма с йод, защото се получава негативен ефект.

Липсата на йод е опасно за здравето на бебетата по време на бременността. Жената може да направи спонтанен аборт. Щитовидната жлеза на едно бебе започва да функционира още от 2-я месец на бременността. Ако жената не направи спонтанен аборт, може да роди дете с физически или с психически проблеми.

Щитовидната жлеза изпълнява две основни функции. Едната е свързана с обмяната на веществата и с облагородяване клетките на всички органи. Хормоните на щитовидната жлеза са важни за работата на органите сърце, мозък, половите органи.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.