1930 година: Невероятни факти за първото Световно първенство по футбол!

0
417

Първото Световно първенство по футбол се оказва скандално в много отношения!

Годината е 1930-та и всички тръпнат в очакване на първото Световно първенство по футбол. То се провежда в Уругвай, но доста от нещата там се объркват.

първото Световно първенство по футбол
Кадър от финала на първото Световно първенство по футбол

Участват 13 страни, като цели 9 са от двете Америки. Останалите 4 са от Европа. Повечето европейски страни отказват участие по финансови причини, тъй като година по-рано е започнала световната икономическа криза.

Ето и кои са участниците: Уругвай, Аржентина, Чили, Бразилия, Перу, Боливия, Парагвай, Мексико, САЩ, Франция, Белгия, Югославия и Румъния.

Всички те са разпределени в 4 групи, от които излиза само по един отбор. След груповата фаза се провеждат директно полуфиналите и накрая е финалът.



Първото Световно първенство по футбол се помни най-вече с големите съдийски тесли на отборите от Европа и Северна Америка. През цялото време се подкрепят тимовете от Южна Америка.

Така например в двубоя от групите между Аржентина и Франция се стига до най-абсурдното съдийско решение. „Гаучосите“ водят с 1:0, когато нападател на „петлите“ излиза сам срещу вратаря и тогава съдията свири край на мача, въпреки че има още 6 минути до изтичането на редовното време.

Друг любопитен факт е отново свързан с Аржентина. На полуфинала между „гаучосите“ и САЩ треньорът на „янките“ е толкова вбесен от съдийските отсъждания, че ритва силно лекарската чанта и тя отива право върху страничния съдия.

Финалната среща е между домакина Уругвай и Аржентина. „Урусите“ печелят титлата след 4:2, но в Аржентина в продължение на два дни си мислят, че те са станали шампиони.

Причината е, че аржентинските репортери изпращат до родината си като краен резултата от полувремето (2:1 за Аржентина). Истината се научава чак след като аржентинските запалянковци, присъствали на Световното, се завръщат с параходи.

Гневът на аржентинското население е толкова голям, че хората нападат сградата на Уругвайското посолство и я обезобразяват. Това води до прекъсване на отношенията между двете страни за цели 5 години.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.