Мартин Стратиев: Децата с онкохематологични заболявания са падналите ангели на земята!

0
856

Младият поет Мартин Стратиев, автор на популярните стихосбирки „Престъпна лирика“ и „Тероар“ се възхищава и подкрепя дечицата с онкохематологични заболявания, като със закупуването на всяка една от книгите му, вие дарявате по 1 лв. за тях. Те могат да се намерят в книжарниците на „Хеликон“ и „Буктрейдинг“. По-долу може да видите сметката на Сдружението, което подпомага малчуганите в битката им със заболяването и всеки, който желае може да дари средства за каузата.

Ето какво ни разкри поетът Мартин Стратиев!

– Кои са приликите и разликите между „Престъпна лирика” и „Тероар”? Кое ги свързва?

Мартин Стратиев
Мартин Стратиев

Мартин Стратиев: „Престъпна лирика“ е моята първа стихосбирка. В нея съм може би една идея по-обран, исках да е добре подредена,  докато в „Тероар“ има повече хаос и смелост. Редакторите на двете книги са страхотни и много различни. При първата е мъж, а при втората жена, което е интересното. Свързва ги любовта, липсата на такава, спомените ми за детството и най-вече авторът им.

– Ако определим двете ти стихосбирки като твои дечица, имаш ли си любимка? Коя от двете ти е на сърце в по-голяма степен?



Мартин Стратиев: И двете книги са ми деца и емоцията при издаването им беше еднаква.  „Тероар“ е всичко това, което не написах в „Престъпна лирика“.

Мартин Стратиев

– Имаше ли си някого, който да ти помага и да те насочва, докато твореше поезията си?

Мартин Стратиев: Виното определено помагаше понякога.  Това, което ми помагаше беше всичко, което ме заобикаляше.

Мартин Стратиев

– Как би определил стиховете си?

Мартин Стратиев: Изживявания върху лист хартия.

– Както всички знаем, всеки творец си има муза, която го вдъхновява – тази на разтърсващата любов и тази на споделената. Коя е твоята?

Мартин Стратиев: Музата може да бъде всичко случващо се във всеки един момент. Вятър, дъжд, смях, плач и разбира се любовта. При писането на двете книги имах конкретна муза, на която съм посветил доста страници, заслужила си го е!

Мартин Стратиев

– Често пъти споделяш цитати от Чарлз Буковски за жените и живота. Може ли да се каже, че и той е повлиял на творчеството ти и ако – да, какво от него преоткриваш в своята поезия?

Чарлз Буковски е любимият ми писател. В неговата проза или стихове намирам гениалност, която е написана с простички думи. Не харесвам водения от него живот, не съм съгласен със всичко, но и не го съдя. Имам три стихотворения, които са повлияни от него и съм написал мои версии. Не преоткривам нищо. Като се видим някой ден ще изпием по бира и ще поговорим с този стар мръсник.

Мартин Стратиев

– Как ти се струват съвременните български поети?

Мартин Стратиев: Като всичко съвременно, някои стават, някои не. Аз не разбирам много от поезия. Това, което мога да кажа е, че за мен има страхотни млади момчета и момичета, които пишат. Критиката оставям на читателите.

Мартин Стратиев

– Как се зароди идеята да подкрепиш с творбите си каузата в помощ на децата с онкохематологични заболявания?

Мартин Стратиев: Когато навърших тридесет години, направих рожден ден с най-близките си хора, който беше благотворителен за няколко избрани от мен каузи. Вместо подаръци получавах пари, които да даря. Едно от местата, където направих дарение беше Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.  Когато влязох в това сдружение и се запознах с управата му и децата, почувствах, че мисията ми е да им помагам с каквото мога.

Всеки, който желае да помогне на дечицата може да дари средства към сметката на:

BIC: FINVBGSF; ПИБ АД

– На какво те научиха децата и на кои техни качества се възхищаваш?

Мартин Стратиев: Възхищавам се на всички качества на децата, независимо дали са болни или здрави. Тези деца там за мен са падналите ангели на земята. Да разговаряш с тях и да гледаш в очите им е нещо неописуемо. Те са малки смели бойци, от които взимам пример, че не трябва да се предавам пред трудностите на живота.

– Докъде стигнахте с кампанията по събирането на средства за реставрирането на детската площадка на болница Исул в София?

Мартин Стратиев: Все още имаме нужда от средства, тъй като ремонта ще бъде по-скъп от първите ни планове, но вярвам, че има добри хора, които ще продължават да ни помагат, докато не съберем средствата.

Мартин Стратиев

– Ти си зодия Близнаци. Смяташ ли, че донякъде и поетичността ти е зодиакално заложена?

Мартин Стратиев: Чел съм хороскопи и там наистина пише, че мъжете от моята зодия са артистични, музиканти, актьори, писатели, поети. Може би във всеки от нас е заложено при раждането му да бъде това, в което се превръща и няма мърдане.

Мартин Стратиев
Мартин Стратиев

– Наближава откриването на мотосезон 2018, който в София ще се проведе на 24 март, и тъй като знаем, че си моторист, готов ли си за събитието?

Мартин Стратиев: О, да! Чакам откриването с нетърпение. Винаги се вълнувам, когато чуя звука от няколко хиляди мотора пред „Александър Невски”.

Мартин Стратиев

– Често ли караш, като за да разберем това няма как да не те попитам по колко километра навърташ средно на сезон?

Мартин Стратиев: Когато е топло и е сезон, почти не изкарвам колата.  Понякога правим и обиколки на България, като минаваме за пет дни по 2000 км. На сезон минавам може би около 10 000 км.Мартин Стратиев

– Какво ти носи моторът като цяло?

Мартин Стратиев: Това е моят остров, чрез който се изключвам от света. Носи ми забавление, свобода и незабравими спомени.

– И за завършек, какво би пожелал на читателите на Topactualno.com

Мартин Стратиев: Бъдете добри, доброто е заразно!

Едно интервю на Боян Георгиев

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.