След трагедията в „Арсенал“ току що изнесоха последната актуална информация

0
252

Разследването на днешната трагедия в завод „Арсенал“ в град Казанлък тече с пълна сила. Разследващите вече установиха причината за ужаса

По-рано днес стана ясно, че в един от цеховете стана трагичен инцидент. При взрив загина млад мъж на 26 години. Работник на 46 е получил тежки изгаряния. Настанен е в клиниката в Стара Загора.

"Арсенал"
Днес е черен ден за завод „Арсенал“

На мястото на инцидента пристигнаха линейки, пожарни автомобили и репортери на българските ТВ медии. Разследването се провежда под наблюдението на Окръжна прокуратура в град Стара Загора.

Последната информация казва, че причина за инцидента е неспазване инструкциите за безопасна работа. Двамата работници са работили на специална машина. На нея се извършва смесване на елементи за получаване на стартови заряди, които се използват при боеприпасите.

Работниците са приготвяли тази необходима смес, която не е взривоопасна, но за сметка на това е пожароопасна. За да се приготвя тази смес работниците би следвало да са много добре обучени и информирани как да спазват правилата за безопасност  на труда.



В момента от Инспекцията по труда от Стара Загора и от София са иззели всички документи за безопасност. Това са инструкции и други правила, както и протоколи с подписите на работниците, че са преминали съответния инструктаж.

В момента версиите са две. Или работниците не са били добре инструктирани, или те са знаели правилата за безопасност, но не са ги спазвали. От тази информация ще зависи бъдещият ход на досъдебното производство.

От Инспекцията коментират, че през годините в „Арсенал“ са били извършвани доста пропуски и нарушения. Вече се случиха няколко тежки инцидента – имаше и жертви.

Поради високо рисковото производство, на всеки 3 месеца трябва да се правят ефективни проверки в завода. Без значение, че той е изцяло частен, неговият режим на работа и на пласмент са под наблюдението на държавата.

Въпреки строгия контрол, през последните години са били извършени 100 проверки на място. Установени са 460 нарушения, най-често свързани с условията за безопасност на труда. Такива нарушения са корозия на оборудването, необезопасени въртящи се части на машините, непочистени работни места, на които има остатъци от взривни вещества.

Загиналият млад работник е бил член на КНСБ. Синдикалната организация в завод „Арсенал“ отпуска еднократна помощ 1000 лв. на семейството. Детето полусирак ще получава всеки месец стипендия, докато завърши средно образование.

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.