Доц. Дарина Найденова разкри как да се храните правилно, ако искате да отслабнете

0
354

Заложете на храна с високи нива на фибри

След като вече се намираме в сезона на пролетта, а след него идва и лятото, вероятно една от задачите, които сте си поставили, е да отслабнете. За това ще ви помогнат съветите на доц. Дарина Найденова.

Дарина Найденова
Заложете на храна с високи нива на фибри

На практика това е нещо обичайно за този период от годината, тъй като всеки един човек иска да изглежда по-фино през пролетта и лятото, когато облеклото е много по-леко.
Доц. Дарина Найденова, която е специалист по хранене и диетика дава няколко изключително полезни съвети за правилно хранене, които несъмнено ще ви помогнат в загубата на килограми.

Доц. Дарина Найденова посочва, че холестеролът и триглицеридите, които приемаме с храната несъмнено оказват влияние върху здравословното ни състояние и теглото. Тя разкрива, че в повечето случаи, но не във всички, нивата им могат да се повлияят от промяната на модела на хранене, както и увеличаване на физическата активност.

Това обаче не важи за хората, които са фамилно обременени с хиперхолестеролемия. Тя представлява наследствено заболяване, при което не могат да бъдат постигнати особени резултати с промяната на режима на хранене.



Обикновено хората с дислипидемия, страдат и от наднормено тегло. Ако обаче успеят да нормализират килограмите си, то това несъмнено ще се отрази благоприятно и на липидния им профил.
Основният проблем на тези хора е, че залагат на консумацията на рафинирани продукти.

Те представляват технологично обработени храни, които не са никак полезни за здравето. Такива са колбасите и по-мазната храна например. Вместо това трябва да заложат на прясна, сурова и непреработена храна като салати, ядки, плодове, фрешове смутита и др. подобни.
От полза ще ви бъде и ако консумирате по-често бобови растения, риба, пълнозърнест хляб, не прекалявате с тестените изделия, сладките храни и алкохола.

Редица проучвания доказват безспорно, че злоупотреата с наситени мазнини и трансмазнини, повишава сериозно риска от дислипидемия.
На практика наситените мазнини представляват твърда консистенция със стайна температура. Внасяме ги в организма си основно чрез консумацията на животински продукти като месо, колбаси, пълномаслени млечни продукти, сирена, кашкавали масло и разбира се палмовото масло, което напоследък присъства почти във всеки продукт.

Освен това доц. Дарина Найденова съветва да се научите да четете етикетите на продуктите. Онези от тях, които съдържат палмово масло, не трябва да присъстват на трапзеата ви. То е атерогенно и повишава значително риска от увеличаване нивата на т.нар. лош холестерол.

Трансмазнините, са другият опасен продукт, от който трябва да стоите далеч. Те се получават при преработката на растителни масла, целяща да ги втвърди и да се получи маргарин, пише zdrave.to.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.