Задава се ударно затопляне! Ето кога ще се случи това

0
443

Преди това се очаква нова порция снеговалежи

След снежната вълна и застудяването, които според мнозина ни застигнаха по никое време, се задава ударно затопляне.

затопляне
Преди това се очаква нова порция снеговалежи

Предвид, че на 20 март посрещнахме пролетното равноденствие, едва ли някой мечтае за заснежени пътища и ниски температури. Всички вече очакваме предстоящото затопляне с нетърпение.

Синоптиците вещаят, че то няма да закъснее. Те прогнозират, че този уикенд ще прилича много повече на зимен, но от следващия… се задава затопляне и то ударно.
Специалистите вещаят, че ударното затопляне ще започне от средата на следващата седмица. Тогава на места градусите ще достигнат доста високи стойности – около 20. На други пък температурите дори ще надвишат тези стойности и ще доближат характерните за лятото.

Това вещае прогнозата на синоптика от НИМХ към БАН – Симеон Матев.
Лошата новина обаче е, че и през следващите няколко дни зимната вълна, която скова страната ще остане. Тя дори ще разгърне пълната си мощ през идните няколко дни.



В северозападната част на страната обстановката остава снежна. Обилните снеговалежи и минусовите температури ще държат всички в хватката си. На места положението ще се усложни допълнително, тъй като ще се появи силен вятър и виелици. Това пък на свой ред ще доведе до снегонавявания.

И макар на някои места в страната валежите вече да са спрели, а на други това предстои да се случи в близките няколко часа, то спокойствието няма да продължи дълго. Още вечерта ще ни застигне нова порция валежи – на места те ще са от дъжд, а на други – от сняг.

Симеон Матев посочва, че през изминалата нощ само в София новата снежна покривка е около 7-8 см.
Във Видинско, където валежите бяха доста по-обилни, тя съответно е по-дебела и на места е достигнала 30 см.

През днешния ден слънцето се усмихна на някои места, но Симеон Матев посочва, че е за кратко. И през следващите дни налягането над Балканите ще се задържи ниско. Взаимодействието между по-топлите влажни въздушни маси и потока от север предполага много облаци и още валежи.

Такава ще се задържи обстановката над страната не само до края на седмицата, а и в началото на следващата. Симеон Матев побърза да успокои обществото, че валежите от сняг, които ще продължат през идната нощ вече няма да са толкова обилни, колкото досегашните.

По всичко личи, че динамичната метеорологична обстановка не само над страната ни, а и над Балканите, ще се задържи още няколко дни, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.