Яйца за Великден боядисваме с натурални бои (лесно и безвредно)

0
1289

Част от традициите за големия празник са свързани с красивите яйца. Боядисаните яйца за Великден с натурални бои и пигменти не крият опасности за здравето

Рецептата и снимката ни изпрати г-жа Радосвета Терзиева.

яйца за Великден
Яйца за Великден боядисани с люспи от лук

Г-жа Терзиева боядисала по този начин своите яйца за Великден миналата година и останала изключително доволна. Решила да сподели своя опит с повече домакини.

За да боядисате своите яйца за Великден трябва да подготвите люспи от кромид лук. Съберете поне две шепи ако желаете  да боядисате между 20 и 30 яйца. Ако са повече, трябва да си набавите повече люспи от лук.

Можете да оцветите яйцата едноцветни, но можете да ги украсите с помощта на листа от различни растения и треви.



Измийте яйцата. Ако смятате да бъдат едноцветни, в тенджера сложете на дъното половината люспи. Отгоре поставете яйцата. След това ги покрийте с втората половина от люспите. Сложете чиния върху тях и налейте вода. В противен случай люспите ще плуват на повърхността на тенджерата, обяснява г-жа Терзиева.

Сварете яйцата с люспите. Продължителността на варене зависи колко е силен вашият котлон и какво количество яйца варите. Когато водата заври, оставете още 15 минути на огъня. Отнемете и оставете яйцата да киснат  с люспите, докато водата изстине.

След това ги извадете. Подсушете ги и накрая ги полирайте с олио, за са станат бляскави, писа г-жа Терзиева.

Вторият вариант яйца изглеждат като на снимката. Измитите яйца трябва да свиете в парчета плат или в стар чорапогащник. Трябва да им сложите листа от магданоз, детелинки или други тревички. Свивате ги в плата и ги завързвате с конци.

По същия начин в тенджерата слагате люспи от лук. Нареждате яйцата и отгоре отново люспи. Поставяте чиния и наливате студена вода. Варите както е описано горе. Когато ги извадите и развържете, вашите яйца ще имат красив отпечатък от листата.

Г-жа Терзиева напомня, че ако искате да боядисате вашите яйца за Великден с треви, трябва да използвате с бели черупки. Така по-ясно ще личи отпечатъкът от растенията.

Благодарим на г-жа Радосвета Терзиева, че сподели с нас своята рецепта и ни даде чудесна идея за боядисване на яйца за Великден!

 

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.