МВР предупреди за нова измама

0
404

Този път основните жертви са адвокати или преводачи

От МВР предупредиха, че е в действие нова схема за измама.

МВР
Този път основните жертви са адвокати или преводачи

От там уточняват, че гражданите трябва да бъдат изключително внимателни и мнителни, тъй като измамниците постоянно измислят нови схеми.

Според данните, с които разполага МВР, последната измамна схема, която е в действие отново е свързана с телефонни обаждания. Този път измамниците звънят на общодостъпни телефонни номера, без оглед на оператора на услугата.

От МВР посочват, че обикновено под ударите на измамниците попадат хора, чиито телефонни номера могат да бъдат открити лесно. Такива са физически или юридически лица, които евентуално предоставят някакъв вид услуга – адвокатски, преводачески и др.



Когато измамниците се обадят на жертвата си обикновено се представят за високопоставен държавен служител или път техен познат. Освен това залъгват жертвата си, че търсят съдействие – най-често за адвокатска услуга или превод при разпит на задържан в полицейското управление гражданин с чужда националност.

Когато жертвата изрази съгласието си, без изобщо да подозира, че е попаднала в мрежата на измамници, следва второ обаждане. Тогава се съобщава, че е нужно да се придвижи спешно някаква документация, по която жертвата трябва да направи плащане. Често пъти това плащане се осъществява през офиси на фирми за валутни разплащания и парични преводи.

В повечето случаи сумите, които измамниците искат, са в евро. Те обикновено уверяват жертвата си, че ще ги възстановят след приключването на поетия ангажимент.
Потърпевшият разбира твърде късно, че е станал жертва на измама. Това се случва, когато пристигне на посочения адрес и установи, че там няма нужда от неговите услуги.

Освен това все по-голяма скорост набира и друга измама, алармират от МВР. Тя е свързана с лотарията за американска Зелена карта. Бъдете особено внимателни, когато се регистрирате в официалния сайт на посолството за томболата.

Лидия Методиева е една от изгорелите по тази схема. Тя разказва, че когато се регистрирала на официалния сайт на посолството за томболата, й се появила реклама за друг сайт, който се явявал „посредник“. В него трябва да потвърдите кандидатурата си.

Това, което трябва да ви светне лампичката, че става въпрос за измама е фактът, че трябва да заплатите за услугата чрез банкова сметка.
След това на Лидия й се обадил мъж с приятен глас и добър английски. Позвъняването било направено от американски номер.

Освен, че й поискал първите номера на сметката й, той пожелал да научи и кода отзад. Лидия обаче категорично отказала, заявявайки, че тази информация е поверителна. Ако направите тази грешка обаче, рискувате да изгорите с доста пари, пише zajenata.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.