Любимият композитор на Веско Маринов ни напусна

0
267

Поколения българи израснахме с неговите великолепни песни. Той работеше с всички родни певци, но беше любимият композитор на Веско Маринов

Съобщението за кончината на големия български композитор Тончо Русев дойде от неговите близки.

композитор Тончо Русев
Големият композитор Тончо Русев ни напусна

След много кратко боледуване Тончо Русев почина на 86-годишна възраст.

Той е създал музиката на повече от 1000 песни. Творчеството му беше високо оценено не само от публиката. През годините е получавал награди от множество престижни чуждестранни и български конкурси.

Но всички, които познаваха Тончо Русев казват, че освен велик композитор и музикант, е и голям човек.



Той остава в спомените на хиляди българи като един невероятно земен и скромен човек.

Тончо Русев се дипломира в Музикалната академия в София. Една от първите му големи музикални изяви е през 1960 г. Той е сред музикантите, които свирят в първия състав на тогавашния биг-бенд на БНР.

Само след две години работа в Българското национално радио предприема друга важна стъпка. С неговите колеги Морис Аладжем и Димитър Ганев основават оркестър „Балкантон”.

Дванадесет години по-късно с Иван Кутиков създават оркестър „Спектър“.  Освен концерти, оркестър „Спектър“ работи с известни в миналото изпълнители. Един от тях е Мустафа Чаушев.

Особено успешно е триото Тончо Русев, Евтим Евтимов и Веско Маринов. Текстописецът Евтим Евтимов е автор на уникални лирични и патриотични тестове. Но най-голямата му страст беше любовта и възхвалата на женската прелест. Тончо Русев обличаше текста в музика. Веско Маринов ги изпълни на стотици концерти у нас и в чужбина. А залите винаги са пълни с верни почитатели.

В Инстаграм се появиха съболезнователни съобщения от колегите и приятелите на Тончо Русев. Дори Филип Киркоров пусна статус, за да изкаже своята мъка.

Екипът на ТОПактуално.ком изказва съболезнования на всички близки, колеги, музиканти, фенове и приятели на големия композитор Тончо Русев!

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.