Днес е празна сряда. Ето какъв е обичаят в някои краища на България

0
271

Според обичая на днешния ден стопанките боядисвали повторно яйца

Днешният ден е наречен Светла сряда и е познат още като Празна сряда. На този ден задължително трябва да бъде изпълнен обичаят.

обичаят
Според обичая на днешния ден стопанките боядисвали повторно яйца

Старите хора разказват, че те са били изпълнявани за дъжд и плодородие, както и за предпазване от лоши болести и градушки.
Според обичая на днешния ден стопанките боядисвали повторно яйца, които след това раздавали на близки и познати, наричайки ги за душите на починалите.

Древно поверие гласи, че раздаването на червени яйца предпазва душите на мъртвите от превъплъщаване.
Не е случаен и фактът, че Светлата сряда се нарича още Празна сряда. Това се дължи на факта, тъй като на този ден не трябва да се работи каквато и да било работа, а да се празнува.

Традицията повелява на този ден жените да не насаждат кокошки, тъй като се смята, че няма да се излюпят пиленца. Мъжете пък не трябва да подрязват млади фиданки, тъй като в противен случай няма да се роди плод.



Освен това на този ден сред рупците в Странджа се изпълнява обичая Мара Лишанка, а в Дупнишко го наричат Ладино хоро.
За Ладино хоро девойките трябва да се наловят в кръг, а две от тях да държат кърпа над веригата. Три пъти трябва да бъде пресечено хорото и всяка от момите, които са се хванали на него, да се проврат през арката от кърпи.

Останалите моми наоколо пеят песен, която е адресирана към последната мома в редицата. В тази песен се предрича за какъв момък ще се омъжи тя – дали той ще е овчар, коняр или пък говедар.

Обичаят, който се изпълнява в Странджа (Мара Лишанка) пък се състои в това три млади булки, които са се оженили през изминалата зима да вземат по един чехъл в различен цвят и да ги напъхат един в друг.
Единият от чехлите задължително трябва да е червен и той да бъде глава на куклата (Мара Лишанка).

Отново според обичая, тя трябва да е накичена със сребърни невестински накити – титрици. След това се избира момата, която задължително трябва да е лазарувала. Изискването към нея е да има живи родители и да може да се момее.

С обредните песни момите се позиционират в средата на селото и се разделят в две редици, хванати за ръце.
Така двойките моми започват диалог с Мара Лишанка или по-скоро с момата, която я носи и пеят песни. Докато тече диалогът помежду им, си предават куклата една на друга, пише Блиц.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.