Знаете ли правилата, които трябва да спазвате по време на Томина неделя?

0
512

През тази седмица не се сади нищо, тъй като се смята, че няма да поникне

Настоящата седмица се нарича Томина неделя. Това означава, че цялата седмица е празна.

Томина неделя
През тази седмица не се сади нищо, тъй като се смята, че няма да поникне

Седмицата се нарича още и Светла, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички.

По традиция на втория ден след Великден започва Светлата седмица. Тя е време, което е посветено на прославянето на светите апостоли и Света Богородица.
Светлата седмица завършва с втората пасха, която се отбелязва в последния ден – неделя.

На места наричат светлата седмица и Нова неделя, тъй като според нея започва цикълът от недели, в които задължително се споменава възкресението на Христос.
Нарича се и Томина неделя, тъй като на този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос пред учениците му. Припомняме, че именно сред тях е бил и апостол Тома, който го предава.



Може би сами се досещате, че Томина неделя е в пряка връзка с името на Тома, който е един от 12-те апостоли на Исус Христос. Той е този, който не повярвал на божието възкресение.
Когато се разнесла мълвата, че тялото Господне е изчезнало от гробницата, всички останали повярвали, но не и Тома.

Той пожелал да се увери лично, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Исус Христос.
Точно осем дни след своето възкресение, Исус Христос се появил на апостол Тома. Така и той самият се убедил, че мълвата е истина. Тогава Тома паднал на колене пред Бог и се помолил да му прости греха.

От тази случка и до днес останало нарицателното Тома Неверни. Неделният ден на светлата седмица пък се нарича Томина неделя.
В тези дни се благославят светиите.

В първия ден от седмицата (понеделник), се благославят светите апостоли. Дните вторник и сряда пък са посветени на Света Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей.
Светли четвъртък е посветен на св. ап. Йоан и Яков, е Светли петък е посветен на св. ап. Петър.
Светла събота е посветена на св. Йоан Кръстител.

Тези дни от седмицата са наситени и с момински празници. Най-големият сред тях е честването на Светла сряда, която се нарича още Празна сряда.
На този ден се изпълняват два обичая, които според народните вярвания предизвикват дъжд. Освен това се смята, че тези обичаи носят плодородие и предпазват хората от зли болести и бродници. Що се отнася до нивите пък, този обичай ги предпазва от градушки.

Това е и първият ден след Великден, в който стопанката на къщата може да боядиса повторно яйца. Боядисвали се основно червени деца, които били раздавани на близки и съседи и наричани за душите на покойните им близки. Според вярванията, червеният цвят на яйцата предпазва душите на мъртвите от превъплъщение, пише vesti.bg.

loading...

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Вашият коментар.
Вашето име

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.